Michel Barnier får nu för första gången en rejäl chans att möta den tredje i raden av brittiska brexitministrar.

Nummer ett, David Davis, åkte flitigt fram och tillbaka till Bryssel för att hålla presskonferenser, men avgick i somras när premiärminister Theresa May lade fram sin kritiserade så kallade Chequers-plan om hur hon tänker sig att den framtida relationen till EU ska se ut.

Nummer två, Dominic Raab, hann bara med ett fåtal Bryssel-besök innan även han valde att avgå, i november, i protest mot det utträdelseavtal som förhandlats fram.

Nummer tre heter Stephen Barclay och har än så länge haft en roll i skymundan. När han nu möter Barnier för första gången är det en del av den brittiska jakten på de "alternativa arrangemang" som regeringen vill ha för att undvika utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland.


Några snabba besked är det dock få som väntar sig. Den brittiska regeringen har redan flaggat för att den här veckans inplanerade möjlighet för parlamentet att rösta om sin syn på brexit kommer att följas av ytterligare en möjlighet, senast den 27 februari.

Signalen till parlamentsledamöterna är tydlig: spar på krutet den här veckan, ni kommer att få tycka till lite senare.

– Om vi inte dessförinnan har haft en avgörande omröstning, alltså att ett avtal lagts fram igen, så kommer vi ge parlamentet den möjligheten senast den 27 februari, lovade samhällsminister James Brokenshire till BBC i söndags.

Premiärminister May har samtidigt gett ett tämligen försiktigt svar på oppositionsledaren Jeremy Corbyns kravlista på vad Labourpartiet vill ha för att godkänna ett avtal.

"Det är bra att se att vi är överens om att Storbritannien bör lämna EU med ett avtal och att den viktiga uppgiften nu är att hitta en uppgörelse som uppfyller vad vi lovat folket i Nordirland, som kan få stöd i parlamentet och som kan förhandlas med EU – inte leda till nyval eller en andra folkomröstning", skriver May i sitt svarsbrev till Corbyn.


Där öppnar hon för delar av Corbyns krav om till exempel arbetsrätt och miljöskydd, säkerhetssamarbete med EU och deltagande i olika EU-program. Labourledarens önskan om en permanent tullunion gillar hon däremot inte.

"Jag förstår inte varför du tror att det vore bättre att få tycka till om framtida EU-handelsavtal, snarare än att ha möjlighet att göra egna uppgörelser?" undrar May i brevet.

Just nu i brexitkalendern

  • Här är de närmaste veckornas viktiga brexitdatum:
  • 11 februari: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tar emot Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay för en arbetsmiddag.
  • 13 februari: Premiärminister May väntas rapportera om läget inför det brittiska parlamentet.
  • 14 februari: Ny brexitdebatt i parlamentet, med möjlighet att rösta om olika åsikter.
  • 24-25 februari: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för första gången under 2019, för att träffa Arabförbundets ledare i Sharm el-Sheikh i Egypten.
  • senast 27 februari: Ännu en brexitdebatt i parlamentet, med omröstningsmöjlighet.
  • före månadsskiftet: Nytt möte utlovat mellan May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
  • 11-14 mars: Planerat datum för EU-parlamentets godkännande av ett eventuellt utträdesavtal med Storbritannien.
  • 21-22 mars: Årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.
  • 29 mars: Storbritannien ska lämna EU.