Försvararen Nicolas Tagliafico trodde att han hade gett Ajax ledningen med sin nick på en retur i 38:e minuten i hemmamötet med den spanska storklubben Real Madrid.

Men icke.

Och det på grund av VAR.

Domaren Damir Skomina använde sig av videodomarsystemet, såg att Dusan Tadic stod offside och då Ajax-spelaren dessutom var i kontakt med Real Madrid-målvakten Thibaut Courtois blev beslutet enkelt för slovenen. Därmed blev Ajax första klubben som fick ett mål underkänt efter en VAR-granskning.

I stället var det Real Madrid som tog ledningen, då Vinicius Junior tog sig förbi på kanten och såg till att Karim Benzema kunde trycka in 1–0 i 60:e minuten.

Hemmalaget skulle dock kvittera, och denna gång med ett mål som var helt enligt regelboken. Hakim Ziyech slog till i 75:e minuten, men hans mål räckte ändå inte i åttondelsfinalens första möte med Real Madrid. Tolv minuter senare avgjorde Marco Asensio med 2–1-målet.

Tottenham har ett ben i kvartsfinalen

I London inledde Tottenham försiktigt, men med ett lite mer riskbenäget spel hittade tränaren Mauricio Pochettino & Co rätt på Wembley och vann till slut med 3–0 mot Dortmund.

Med målen från Son Heung-Min, Jan Vertonghen och Fernando Llorente har Premier League-klubben redan ett ben i en Champions League-kvartsfinal.

– Jag tror att det här var den viktigaste matchen, men det är klart att det här inte är klart. Vi har en match till, Dortmund har ett bra lag och vi måste vara fokuserade i andra matchen också, säger Son Heung-Min till Viasat.

– På den här nivån kan varje situation bli farlig, men vår tajming var bra, vi gjorde mål tidigt i andra, vi fick lite självförtroende och spelade bra. Att vinna här med 3–0, det var otroligt.

26-åringen var dock inte intresserad av att klassificera resultatet som bra.

– Vi har bra förutsättningar men man vet aldrig med andra matchen. Vi vann här med 3–0 och de kan vinna med 3–0 hemma. Det är så fotbollen är.

VAR används redan i många ligor

VAR (video assistant referees) är i bruk i spanska La Liga, italienska Serie A, tyska Bundesliga, franska Ligue 1 och användes även flitigt i sommarens VM i Ryssland.

Europeiska fotbollsförbundet Uefas plan var att införa systemet först till nästa säsong av Champions League, men det var ett beslut som inte gillades av storklubbarna och därmed bestämdes det att VAR skulle hjälpa domarna från och med den här säsongens slutspel i turneringen.