Sverige hör till länderna som vill se mer jämställda distanser inom längdskidåkningen. OS-silvermedaljören Niklas Jonsson, i dag representant i Internationella skidförbundet FIS längdkommitté, ser Holmenkollen som möjlig arrangör för en femmil för damer.

Den norska stortävlingens vd Kristin Vestgren Säteröy är positiv till förslaget. Men bollar samtidigt tillbaka frågan till förbundet.

– Det skulle ju innebära en ändring i damernas längdprogram. Det måste förankras i FIS, vi kan inte starta en världscuptävling och ändra distanserna som arrangör, säger Säteröy, och beskriver processen för att kunna arrangera jämställda distanslopp för damer och herrar:

– Ett ändrat längdprogram avgörs i FIS längdkommitté, som tar beslut om det här skulle vara något att testa eller inte. När det bestäms går det tillbaka till de nationella skidförbunden, och de vänder sig till oss som arrangör.

Niklas Jonsson vill ändå se att en tävling tar initiativet.

– Vi har aldrig gått till att vi har suttit och röstat om det här. Därför tror jag att det är viktigt att man har en tävling, sa han till TT i förra veckan.

I helgen arrangeras årets upplagor av Holmenkollens klassiska distanslopp strax utanför Oslo. Herrarna kör 50 kilometer på lördag och damerna 30 kilometer på söndag. Från och med nästa år ska damerna och herrarna turas om att få tävla på den klart mer folk- och festfyllda lördagen – som ett ytterligare steg i tävlingens jämställdhetsarbete.