Men samtidigt tror 77-årige Genson inte att sångaren gjort något olagligt sedan dess.

– Han var skyldig så inåt helvete. Men jag tror inte att han har gjort något otillbörligt på flera år. Jag kan berätta en hemlighet: Jag fick honom att gå till en läkare och få sprutor som skulle döda hans sexualdrift, säger han.

Ed Genson bryter mot god advokatsed när han uttrycker sin åsikt om en tidigare klients status som skyldig eller oskyldig. Det har lett till kritik inom advokatkåren i USA, men Genson är döende i cancer och säger att han inte bryr sig om huruvida han utesluts ur motsvarigheten till Advokatsamfundet eller ej.

Till USA Today säger advokaten Michael Avenatti, som företräder en av de kvinnor som nu anklagar R Kelly för nya övergrepp, att det Genson gör är mycket ovanligt, men att det skulle kunna vara till fördel för den nya rättegången.

– Ju fler som tror att R Kelly är skyldig, desto bättre för åtalet, säger han.

Kontroverserna kring r'n'b-stjärnan började redan 2002, då R Kelly åtalades för barnpornografibrott efter att han påstods ha spelat in en sexvideo med sig själv tillsammans med en 14-årig flicka. Men sångaren friades sex år senare.

2017 anklagades R Kelly för att i flera år ha hållit unga kvinnor fångna under sektliknande förhållanden. Efter dokumentären "Vi överlevde R Kelly" har stjärnan på nytt gripits misstänkt för flera övergrepp och släpptes under lördagen mot borgen i väntan på åtal.