Bara i Sverige genomfördes mer än hundra olika demonstrationer för klimatet – från Abisko i norr till Trelleborg i söder. Till hemsidan fridaysforfuture.org inrapporterades 2 083 demonstrationer i 125 länder.

I Abisko marscherade både elever och lärare från Sveriges nordligaste skola mot Abisko hamn och vidare ut på Torneträsk, där var och en fick avge sina egna klimatlöften. Sedan bildade alla tillsammans mänskliga snöflingor, som en symbol för vikten av arktisk snö och is, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Ungefär samtidigt tågade hundratals gymnasieelever förbi domkyrkan i Lund med trummor och plakat och skanderade: "Tomma ord och mera prat räddar inte vårt klimat".

– Det är fruktansvärt att vi behöver göra det här, samtidigt är det väldigt coolt att vi är här, sade Signe Brümmer, elev på gymnasieskolan Spyken i Lund.

Hon och kompisarna Julia Andersson, Anja Nikolic och Channa Törnlund ser Greta Thunberg som en ikon.

I regnet på Mynttorget i Stockholm märktes det tydligt att den numera världsberömda 16-åringens tal var manifestationens höjdpunkt.

Tusentals högljudda hejarop och applåder hördes från publiken. "Greta, du är vår hjälte!" ropade några av eleverna.

– Vi är de unga, vi har inte bidragit till den här krisen, sade Greta Thunberg.

– Vi har bara fötts till denna världen. Den här krisen kommer vi att få leva med i hela våra liv, och våra barn- och barnbarn och de kommande generationerna. Vi kommer inte att acceptera det. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer att fortsätta.

Elvaåriga Minell Sandaman och klasskompisen Leona Holst från Eriksdalsskolan hörde till de allra yngsta demonstranterna på Mynttorget.

– Varför ska man gå i skolan när man inte har någon framtid? frågade sig Minell Sandaman.

Selma Zupcevic stod hela förmiddagen med ett plakat utanför stadshuset i Malmö och gladdes över att så många slutit upp.


I duggregnet på trappan framför Malmös stadshus stod Selma Zupcevic hela förmiddagen med ett plakat och gladdes över att så många slutit upp.

– Förhoppningsvis blir det skillnad när politiker och de som har ansvar ser att vi är många. Vi är många som inte bara kommer att låta det hända, sade hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) försäkrade under en pressträff att han lyssnar.

– Det är på riktigt, så jag förstår fullt ut den oro som människor känner. Men vi måste göra det också till en möjlighet. Det kan inte bara vara en rädsla, sade han.

Enligt Löfven finns det beslut fattade i bred politisk enighet om att målet är att ha nettoutsläpp på noll och att det finns ett klimatpolitiskt ramverk som styr mot det målet.

– Klimatomställningen måste göras. Vi har påbörjat den och vi kommer fortsätta. Vi ska en gång visa våra barn och barnbarn att vi förstod vad som hände och vi gjorde rätt, sa Stefan Löfven.