Uppdaterad 1.4.2019 kl 20: Nej, det här var förstås ingen riktig nyhet utan ett aprilskämt på första april. April april!

Jenni Haglund, hennes
man och deras två barn, tvååriga Amanda och snart ettåriga Mikaela, bor i ett egnahemshus i Sandviken. Fram till förra våren brydde sig Haglund inte så mycket om vargdebatten. Men i mars 2018 kom det plötsligt rapporter om vargar som rört sig på gatorna i Sandviken. 

– Det kändes väldigt obehagligt. Jag vågade inte låta Amanda sova i vagnen ute på gården längre. Till slut vågade jag inte heller ha vår lilla hund Eddie ensam ute. Jag märkte att jag hela tiden gick och kollade ut genom fönstret om han är kvar, säger Haglund. 

Hudkrämen kan också användas på barn. Den innehåller inga konstgjorda ämnen.


I augusti föddes Amandas lillasyster Mikaela. Hösten är en ypperlig tid för småbarn att sova ute, men inte heller den här gången vågade Haglund lägga ut flickan i vagnen. Rädslan för en vargattack var för stor. Haglund blev också allt mer irriterad på vargdebatten och de många vargobservationerna och "nära ögat"- situationerna i skolor och daghem. 

– Jag förstår inte politikerna som inte gör något åt detta. Det är väl alldeles klart att vi inte kan ha vargar nära barnen. Jag hoppas att nästa riksdag verkligen gör något åt situationen. 

Själv tog Haglund hjälp av internet. Timtals läsning av rapporter kring vargproblem resulterade i att hon fick kontakt med ett företag i Australien. 

– Det var helt fantastiskt. Jag kände mig nästan dum att vi inte tänkt på detta tidigare. 

I Washubuscha i södra Australien har man länge haft problem med domesticerade prärievargar. Det hör till vardagen att vargarna tar får, hundar och andra små och medelstora husdjur. Det har även hänt att vargarna gett sig på barn. 

– Problemet där är att den typ av prärievarg som finns i Washubuscha är fridlyst. Stammen är liten och vargarna har en självlysande svans som varit mycket eftertraktad för jägare. Svansarna används som lyktor ute i bushen, berättar Haglund. 

Wolflight lotion är allergitestad. Med undantag för vargar har inga djur använts i testerna.


Företaget Australian Nature Kitten Association, ANKA, har därför tagit fram en hudkräm som håller vargarna borta. Företaget är ledande i Australien när det gäller hudvårdsprodukter. Wolflight lotion är en hudkräm som alla andra, men med en skillnad. 

– Den innehåller björnkiss, som gör att vargarna hålls borta. Det fungerar faktiskt, säger Haglund. 

Haglund med familj har testat hudkrämen själva. 

– Vi åkte till djurparken i Etseri och ställde oss framför varginhägnaden. Inga vargar syntes till trots att vi i smyg tagit med oss rått kött för att locka fram dem. 

"Vi åkte till djurparken i Etseri och ställde oss framför varginhägnaden. Inga vargar syntes till trots att vi i smyg tagit med oss rått kött för att locka fram dem."

Jenni Haglund, tvåbarnsmamma och vargskrämmare

 

Sedan två månader tillbaka importerar Haglund hudkrämen. Hon smörjer in döttrarna varje dag, och säger att krämen dessutom är den bästa hon någonsin prövat. 

– Huden mår jättebra har jag märkt. Flickornas armar har aldrig varit så här lena. 

På Vargobservationscentralen VOFF är man tacksam för Haglunds initiativ. Enligt ledande vargbyråkrat Björn Lo Huskysson jobbar man på att få tillstånd en lagstiftningsändring på EU-nivå när det gäller skyddsjakt på varg. Men arbetet går långsamt. Därför är hjälpmedel, som hudkräm som håller vargen på avstånd, välkomna. 

– Hudkrämen kommer väldigt lägligt eftersom vi annars skulle ha utbildat  "vargskrämmor". I praktiken hade vi utbildat ett femtiotal personer för att stå på lurpass i skogen och vid behov skrämma bort vargarna. 

"Hudkrämen kommer väldigt lägligt eftersom vi annars skulle ha utbildat  'vargskrämmor'. I praktiken hade vi utbildat ett femtiotal personer för att stå på lurpass i skogen och vid behov skrämma bort vargarna."

Björn Lo Huskysson, ledande vargbyråkrat

 

Haglund har även varit i kontakt med skolor i Vörå. Där har man haft problem med varg som stryker omkring nära skolgården. Vid en del skolor kommer man att placera ut hudkrämen med björnkiss på toaletterna. Meningen är att eleverna kan smörja händerna i samband med toalettbesök och på så sätt bidra till att hålla vargarna på avstånd.

– Efter de problem vi haft med vargar så känns det här som något vi gärna testar. Och om det inte fungerar så får eleverna åtminstone mjuka händer, säger rektor Göran Backman på Centrumskolan i Oravais. 

Försöket med hudkräm i skolan kommer att pågå fram till vårterminens slut.

Vargstammen ökar

  • I juni 2018 rapporterade Vasabladet att ett 30-tal vargar rör sig i Österbotten.
  • Flera vargattacker mot pälsfarmar har rapporterats.
  • Vargar har även setts på gårdsplaner i olika delar av Österbotten.
  • Enligt Naturresursinstitutet Lukes är det första gången på 150 år som det finns bofasta vargar i landskapet.
 

Uppdaterad 1.4.2019 kl 20: Nej, det här var förstås ingen riktig nyhet utan ett aprilskämt på första april. April april!