EU är redo att flytta fram Storbritanniens utträdesdatum, men det är en öppen fråga hur långt utträdesdatumet ska flyttas fram, säger EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk under en presskonferens.

Det sker som ett svar på Theresa Mays begäran i ett brev till Tusk inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel. May ber att få skjuta upp utträdet från den 29 mars, om bara en dryg vecka, till den 30 juni.

Tusk säger i sitt uttalande att en kort förlängning kan ske endast om det brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet.

May gör i brevet klart att hon tänker försöka en tredje gång med ett något modifierat förslag jämfört med det som två gånger redan har röstats ned i det brittiska underhuset. Hon ber Tusk att se till att EU-ledarna på toppmötet ställer sig bakom de dokument som hon och EU-kommissonens ordförande Jean-Claude Juncker tog fram på ett möte nyligen och som möjligen kan blidka fler parlamentsledamöter att säga ja.

Underhusets talman John Bercow har förklarat för May att hon inte får komma tillbaka med ett förslag som inte skiljer sig från de som redan röstats ned.

– Vi säger inte nej till en förlängning, men vi måste veta vad Theresa May vill med en förlängning, vad hon hoppas åstadkomma. Och vi måste veta att det finns stöd för det i det brittiska parlamentet, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte på en pressträff i Haag.

May aviserade budskapet i sitt brev vid frågestunden i underhuset i London. Hon sade att hon tänker göra ett sista försök i veckan som kommer att få igenom utträdesavtalet. Om det blir ett ja blir det ändå för kort om tid för att Storbritannien ska kunna lämna EU den 29 mars, därav önskan om en förlängning till de 30 juni. Skulle hon inte få ett ja i parlamentet måste tid finnas för diskussion om vad alternativen då är.

– Att förlänga det längre än så gagnar inte någon, sade May i underhuset om varför hon satt just 30 juni som datum.

Hon antydde att hon, för egen del, inte tänker sitta kvar som premiärminister om brexitfrågan är olöst då.

– Det är helt avgörande att detta parlament levererar det som väljarna röstade för, sade May och syftar på folkomröstningen om brexit 2016, där en majoritet röstade för ett utträde.

Enligt dokument från EU-kommissionen, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, ses inte en förlängning från den 29 mars till den 30 juni som den mest lämpliga. Alternativen är, uppges det, ett utträde före den 23 maj eller en förlängning till slutet av 2019.