Tränare och spelare kommer och går på podiet när en serie i någon idrott har upptaktsträff före säsongstarten. Knappast någon har gjort ett så starkt intryck som målvakten Matt Pyzdrowski när han klev fram för Varbergs Bois på måndagens upptakt inför Superettan.

Pyzdrowski berättade om sin egen mentala ohälsa, och vägen tillbaka till livet.

– Jag älskar fotbollen jättemycket. Men den har också nästan dödat mig, för att vara ärlig, säger den 32-åriga amerikanen, som spelat i flera svenska klubbar under 2010-talet.

Matt Pyzdrowskis problem började när han spelade i Helsingborg 2016, året då klubben ramlade ur Allsvenskan efter att ha förlorat kvalet mot Halmstad.

– Jag stod i målet när klubben flyttades ner, säger Pyzdrowski.

– Jag lade ett stort ansvar på mina egna axlar och hade svårt att förlåta mig själv för det som hände.

I fjol spelade Pyzdrowski för Varberg i Superettan. Men han mådde allt sämre.

– Det var ett skeende som pågick under lång tid, tror jag.

Pyzdrowski sa inget till lagkamrater eller ledare i klubben – men däremot till sin svenska fru.

– Hon visste om mina tankar, med besvikelser och kampen för min självbild. Hon hade sagt åt mig att jag behövde hjälp. Men jag ville inte medge det.

Vändpunkten kom kring nyår. Då var Matt Pyzdrowski mentalt vid botten och funderade på att ta sitt liv.

– Det skrämde skiten ur mig. För jag ville inte dö. Det ville jag verkligen inte. Jag ville bara må bättre, säger han till TT.

Målvakten kom i kontakt med en idrottspsykolog i Malmö och har gått i terapi och rehabilitering sedan dess. Pyzdrowski och hans psykolog har varit överens om att, i alla fall hittills, välja bort medicinering.

Matt Pyzdrowski har lagt fotbollen åt sidan medan han bygger upp sitt liv igen.

I det läget berättade han också om problemen för sin klubb, Varbergs Bois.

– De har varit mycket stödjande, men blev chockade. Jag tror att det var många i klubben, särskilt spelare, som blev väldigt tagna, säger Pyzdrowski.

Han har värderat fotbollen högt under karriären.

– Jag har alltid haft väldigt svårt att skilja målvakten Matt Pyzdrowski från människan Matt Pyzdrowski. Jag brukade åka hem och tänka på matcher och misstag och ha väldigt svårt att komma över dem.

Samtidigt hade Pyzdrowski en bild av sig själv som mentalt stark. Nu inser han att det gjorde det svårare att förstå att han behövde hjälp.

Just nu vet inte han inte om han någonsin kommer att spela fotboll igen.

– Fotboll betyder ingenting just nu, för att vara ärlig. Men mitt liv gör det. Jag försöker återupptäcka det. Jag har liksom kommit till ro med att det är möjligt att jag inte kommer tillbaka.

Pyzdrowski hyllar sin familj, klubben och sin psykolog för allt stöd. Han vill påverka idrottens kultur för att andra ska slippa uppleva liknande elände.

– I omklädningsrummet, hur ofta talar vi om mental hälsa? Vi talar om fysisk styrka hela tiden och arbetar med den. Men mentalt gör vi inget.

Pyzdrowski har en amerikansk utbildning inom ekonomi och marknadsföring.

– Det ger mig lite trygghet, säger han inför framtiden.