I fjol upprättade polisen uppemot 46 000 anmälningar om butiksstölder, i 35 000 av de fallen åkte förövarna fast.

En stor del av snattarna är barn och ungdomar. När det gäller minderåriga gör polisen också en anmälan till barnskyddsmyndigheterna.

– Det kan finnas väldigt olika anledningar till att en anmälan upprättas och behovet av barnskydd utreds. Dessa är kopplade till barnets behov av vård och omsorg, förhållanden som äventyrar barnets utveckling eller barnets eget beteende. För många föräldrar är gärningen och följderna en tråkig överraskning, säger Polisstyrelsens polisinspektör Jyrki Aho.

En butikstjuv som åker fast ofta böter. Polisens förfarande har varit att om man fått sex liknande böter under ett års tid överlämnas saken till åklagare för prövning. Då kan domstolen döma till böter, som kan omvandlas till fängelse om böterna inte betalas.

Antalet stölder som anmälts till polisen minskade med cirka 6 000 jämfört med året innan. 

Aho är inte säker på att det automatiskt innebär att antalet stölder minskar. 

– Har brottsligheten inom egendomsbrott sjunkit eller handlar det om att brotten inte längre anmäls till polisen på samma sätt som tidigare? Har det blivit svårare att göra en anmälan, har polisen blivit svårare att nå eller upplever man att det inte är någon idé att anmäla eller att man inte vill störa polisen i viktigare saker, funderar han.

Jyrki Aho uppmanar offren, att alltid anmäla saker som de misstänker är brott.