– Georgier var de första vinproducenterna i världen och nu hoppas vi bli pionjärer med vindruvsodling på Mars, säger Nikoloz Doborjginidze som är en av grundarna till projektet IX Millennium och arbetar för att ta fram varianter av vindruvor som kan odlas på Mars, till AFP.

Det låter som science fiction, men idén att odla grödor på planeten kan bli verklighet i en avlägsen framtid.

– Generellt sett kan man säga att jordmånen på Mars har de näringsämnen som plantor skulle behöva, säger Andreas Johnsson, Marsforskare vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet till TT.

Det finns också många svårigheter, fortsätter han. Till exempel finns det ämnen i Marsjorden som är direkt dåliga för människan.

Georgiska forskare vill odla vindruvor på Mars. Arkivbild.


Framsteg

I det georgiska Mars-projektet vill forskarna först få Marsjorden bördig och sedan använda den för att odla vindruvor i växthus. Astrobiologen Marika Tarasasjvili och hennes kolleger samlar bakterier från regioner som har "extrema ekosystem" till exempel heta svavelhaltiga källor, för att hitta bakterievarianter som kan överleva på Mars. Tanken är att dessa bakterier ska hjälpa till att omvandla Mars livlösa jord till bördig jord.

– Forskare har gjort framsteg i sina experiment berättar Marika Tarasasjvili för AFP.

Forskarna har också undersökt skalet på Georgiens 525 inhemska vindruvssorter, för att avgöra vilken som är mest motståndskraftig mot de höga nivåer av ultraviolett strålning som når Mars yta. Preliminära resultat har visat att den gröna vindruvan Rkatsiteli, som är en populär sort i vitt vin, är den variant som bäst klarar strålningen. 

Fakta: Mars

  • Mars är den planet i vårt solsystem som går i banan närmast utanför jorden. Planeten, som ser röd ut, är mycket mindre än jorden och väger ungefär en tiondel så mycket. Det gör att gravitationen är mycket svagare än här.
  • Luften innehåller nästan bara koldioxid och inget syre. Mars är som en kall öken. Vid polartrakterna finns inlandsisar.
  • Rymdsonder som besökt Mars har hittills inte kunnat hitta något liv på planeten. Det kan dock ha funnits liv tidigare, som har dött ut.
  • Fakta: Nationalencyklopedin
 

Miljön på Mars

– I en avlägsen framtid ska Marsinvånare kunna odla sina grödor direkt i den marsianska jorden, säger Tusia Garibasjvili, grundare av företaget Space Farms som också stödjer projektet, till AFP.

Hennes företag håller på att bygga ett odlingslaboratorium som hon beskriver som "idealiskt för framtida jordbruk på Mars" där temperatur, ljus och fuktighet noggrant kontrolleras. I denna specialanläggning ska vindruvorna odlas för att i nästa steg testas i en simulerad Mars-miljö. Den extrema miljö som råder på planeten återskapas i ett laboratorium på Handel och teknik universitetet (BTU) i Tblisi, Georgien.

Så vad är poängen med att driva ett projekt att odla vindruvor på Mars?

– Vid sidan om drömmen om vindruvsodling på Mars, gör forskningen oss bättre rustade för att möta klimatförändringar berättar Dean Nino Enukidze från BTU. Vi kan använda vår nya kunskap för att få fram grödor som är motståndskraftiga i ett framtida förändrat klimat.