Strejkvarslet är lagt från midnatt. Om ingen lösning nåtts går 1 500 SAS piloter ut i strejk vilket får stora konsekvenser för passagerarna.

Parterna har tagit in medlare som under kvällen kom med ett bud.

– Det som har hänt nu är att förhandlingarna har kommit till en punkt där medlarna gjort en bedömning där de kan göra en hemställan. Medlarna har lagt ett bud och parterna har tagit emot det och vi har att svara till klockan 21, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för arbetsgivaren Svenska flygbranschen.

I budet finns möjligheter till att fler piloter kan påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema och en löneökning på 2,2–2,3 procent, i enlighet med marknaden, uppger arbetsgivaren. Facket kräver en löneökning på runt 13 procent.

170 000 påverkas

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid en strejk, då resterande utförs av samarbetspartners. Runt 70 000 resenärer kan drabbas under fredagen, enligt Freja Annamatz, presschef på SAS.

Under helgen kan det handla om ytterligare 100 000 resenärer. Bolaget har erbjudit dem som har flygningar bokade under fredag, lördag och söndag att boka om.

SAS rekommendation till dem som valt att inte boka om i hopp om att strejken uteblir är att hålla sig uppdaterade via bolagets hemsida för att se om resorna blir av.

– Skulle det bli så att det blir en störning kontaktar vi alltid resenärerna via sms, säger Freja Annamatz.

Samtal med medlare

Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna som bland annat anser att de hamnat efter sina konkurrenter lönemässigt. Båda parterna har haft möjlighet att lägga fram sina krav till medlarna.

Samtidigt pågår en större förhandlingsprocess i Norge, enligt Rawaz Nermany, ordförande i Svensk pilotförening.

– Det pågår en process i Norge där SAS-piloter sitter i en medling. Den processen är väldigt formell. Man sitter inlåst och är belagd med yppandeförbud, säger han.

Enligt Nermany är en förhandlingsdelegation från SAS Pilot Group (SPG) på plats i Norge och förhandlar för samtliga sina medlemmars räkning. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.

Om parterna inte lyckas nå en lösning bryter en strejk ut vid midnatt.

Känner oro

Rawaz Nermany vill inte spekulera i sannolikheten om det blir en strejk eller inte.

– Önskan till en lösning är stor. Det är allas ambition, säger han.

Arbetsgivarna har samma förhoppning, men tycker att läget ser mörkt ut för tillfället.

– Jag är fortsatt djupt oroad över situationen, så är det, säger Torbjörn Granevärn.

Varsel om strejk

  • SAS piloter och arbetsgivaren har inte lyckats komma överens om villkoren för ett nytt kollektivavtal.
  • Den 2 april varslade SAS-piloter i hela Skandinavien i SAS Pilot Group (SPG) om strejk. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.
  • Varslet om konflikt med total arbetsnedläggelse ligger från midnatt den 26 april. Konfliktåtgärderna gäller tills vidare, tills dess att varslet särskilt återkallats, enligt Svensk pilotförening.
  • Huvudfrågorna i förhandlingarna är bland annat förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbete, enligt SPG. (TT)