Enligt Helsingin Sanomats prognos skulle Sannfinländarna bli tvåa med ett väljarstöd på 16,3 procent medan riksdagsvalets segrare Socialdemokraterna skulle få nöja sig med tredje plats och endast 15,5 procent av rösterna.

I jämförelse med EU-valet 2014 är det framför allt De gröna som ser ut att gå rejält framåt. Enligt opinionsundersökningen uppger 13 procent av väljarna att de kommer att rösta på De gröna, vilket är 3,7 procentenheter fler än i det senaste EU-valet. Valets stora förlorare ser ut att bli Centern som tappar 6,2 procentenheter och landar på ett väljarstöd på 13,5 procent. Det här innebär att Centern skulle tappa sitt tredje mandat i Europaparlamentet.

De övriga partierna skulle enligt opinionsmätningen behålla sina mandat, trots att Vänsterförbundet ser ut att tappa 1 procent av sitt väljarstöd och Kristdemokraterna går bakåt med 0,2 procentenheter. SFP:s väljarstöd skulle enligt HS förbli oförändrat.

Statsvetaren Antti Ronkainen utlovar trots det en nagelbitare på söndag eftersom valdeltagandet kan möblera om prognoserna. Enligt Ronkainen föreligger bland annat en risk att Sannfinländarna kniper SFP:s enda mandat i Europaparlamentet.

Opinionsmätningen gjordes av Kantar TNS på uppdrag av Helsingin Sanomat. Sammanlagt 2 005 personer intervjuades för opinionsmätningen den 6-18 maj. Mätningens felmarginal är 2,5 procent åt vardera hållet.