Enligt Tukes bedömning är drygt 10 procent av alla växtskyddsmedel som säljs på den europeiska marknaden av olagligt ursprung. Tukes varnar för förfalskade och ogiltiga produkter som kan vara farliga för hälsan och miljön.

I fjol påträffades sammanlagt 360 ton olagliga växtskyddsmedel i samband med ett gemensamt europeiskt tillslag i 26 länder, uppger Tukes och Tullen i ett pressmeddelande. Den gången påträffades inga olagliga produkter i Finland.

– Eftersom problemet är så omfattande i Europa så föreligger det en risk att olagliga växtskyddsmedel påträffas också i Finland, säger överinspektör Lotta Kaila på Tukes i pressmeddelandet.

Tullen och Säkerhets- och kemikalieverket vill stoppa införseln av olagliga växtskyddsmedel.


Tukes och Tullen förtätar nu sitt samarbete för att strypa införseln av olagliga pesticider och växtskyddsmedel bland annat genom att koppla in Europols representanter. Enligt Tukes är handeln med olagliga växtskyddsmedel också kopplad till omfattande ekonomisk brottslighet.

– Vi vet inte om de ämnen som har använts i de förfalskade produkterna är ofarliga och vilken inverkan de har på människans hälsa eller på miljön, säger Kaila.

Säkerhets- och kemikalieverket upprätthåller ett register på de godkända växtskyddsmedel som får användas i Finland. Import av växtskyddsmedel förutsätter alltid ett tillstånd av Tukes.