ISHOCKEY-VM Semifinal

• Kanada – Tjeckien 5–1 (1–0, 2–0, 2–1)

Kanada inledde VM-turneringen med att förlora med 3–1 mot Finland.

Sedan dess har kanadensarna radat upp åtta raka segrar och nu väntar Finland i söndagens final i Ondrej Nepela Arena i Bratislava.

Semifinalmötet med Tjeckien blev en enkel match som var avgjord relativt snabbt.

Kanada tog ledningen genom Mark Stone som styrde in 1–0 efter dryga fem minuters spel. Segerrycket kom direkt i andra perioden. Bara tio sekunder hade spelats när Darnell Nurse tog köksvägen runt målet fram till 2–0 efter att Sean Couturier först skjutit.

Pierre-Luc Dubois satte sedan 3–0 efter att han lämnats helt fri vid bortre stolpen och Jonathan Marchessault skickat en perfekt passning.

Tjeckerna bytte ut målvakten Patrik Bartosak mot Pavel Francouz, men det gav inte någon effekt.

Kyle Turris och Thomas Chabot såg till att Kanada gick upp till 5–0 i tredje perioden innan Tomas Zohorna reducerade med dryga sex minuter kvar.

Kanada jagar sitt 27:e VM-guld i historien och sitt första sedan 2016 då just Finland besegrades med 2–0 i finalen i Moskva. Nationerna har mötts tre gånger tidigare i VM-final med Kanada som segrare varje gång.

Blir det en ny titel går Kanada upp i topp jämsides med Ryssland/Sovjet som också har 27 guld.

Senast Kanada spelade final, 2017 i Köln, blev det förlust mot Sverige efter straffar.