Grön våg

Gröna partier har gått starkt fram i flera EU-länder, visar de preliminära valresultaten. Tysklands miljöparti De gröna har petat Socialdemokraterna (SPD) från andraplatsen och fått 20,5 procent av rösterna. Partiet har ökat med nästan 10 procentenheter från förra valet 2014. För det franska miljöpartiet EELV gick det också bra. Partiet fick 13,5 procent av rösterna och blev tredje största parti, efter Emmanuel Macrons Republiken på väg. I Finland gjorde De gröna ett rekordval och blev näst största parti med 16 procent av rösterna, enligt det preliminära valresultatet.

Högerpopulister går framåt

Flera partier på den yttersta högerkanten har gjort ett starkt EU-val. I Ungern fick konservativa Fidesz över hälften av ungrarnas röster, enligt det preliminära valresultatet. I Italien blev högerradikala och EU-kritiska Lega största parti med drygt 34 procent och i Frankrike vann Marine Le Pens Nationell samling en knapp seger med drygt 23 procent av rösterna, tätt följd av Emmanuel Macrons Republiken på väg som fick drygt 22 procent. I Belgien hölls det regionala val, nationella val och val till Europaparlamentet på söndagen. På EU-nivå blev det högerextrema separatistpartiet Vlaams Belang näst största parti. Även i Tyskland gick främlingsfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland (AFD) fram i årets EU-val, med 11 procent jämfört med drygt 7 procent 2014.

Valresultatet för Angela Merkels parti CDU i EU-valet var en besvikelse.


Traditionellt stora partier tappar

På flera håll i EU har traditionellt stora partier tappat i EU-valet. I Sverige backar Socialdemokraterna jämfört med förra valet. På samma sätt ser det ut för de tyska socialdemokraterna SPD som tappar kraftigt, och trots att de tyska kristdemokraterna CDU blev störst tillsammans med systerpartiet CSU var resultatet en besvikelse. Även i Frankrike gick det sämre för de två traditionella dominanterna, Republikanerna och Socialistpartiet. Detta har fått genomslag i Europaparlamentet – där backar de två traditionellt största partigrupperna. Högergruppen EPP går från 216 till 180 mandat, enligt det preliminära resultatet, medan socialdemokratiska S&D får 145 platser i parlamentet, jämfört med 185 i det utgående. Men partigrupperna är trots det fortfarande de två största i parlamentet, med marginal.

Ökat valdeltagande i flera länder

Valdeltagandet i årets val har ökat i flera EU-länder. I länder som Polen, Rumänien och Spanien är ökningen allra störst, där har valdeltagandet gått upp med omkring 20 procentenheter jämfört med valet 2014, visar preliminära resultat. I Sverige deltog drygt 53 procent av alla röstberättigade i valet jämfört med 51 procent förra valet. För hela EU ligger valdeltagandet på drygt 50 procent. Det är en betydande ökning från det senaste valet 2014 då valdeltagandet slutade på 42,6 procent.