De nya reglerna trädde i kraft den 1 juni. VM i Frankrike inleds på fredag och blir tävlingspremiär för nymodigheterna.

Och av regeländringarna är det framför allt en som de svenska spelarna nämner och som de tror kommer att märkas tydligt.

– Det här att man på insparkarna får ta bollen innanför straffområdet, det är väldigt ovanligt, man är inte van vid det. Det ska bli spännande att se hur det fungerar, säger backen Nathalie Björn.

Vid inspark, eller frispark i eget straffområde, har man tidigare varit tvungen att slå bollen utanför straffområdet innan en medspelare får ta emot den. Nu kommer bollen i stället vara i spel så fort den har slagits, och måste inte lämna straffområdet.

– Det blir spännande, det blir något nytt och något som vi tränade på under Algarve Cup. Att som försvarsspelare få gå in och ta emot bollen i straffområdet, det blir något annorlunda, säger backen Magdalena Eriksson

Kan du använda dig av det?

– Ja, absolut. Det kan bli en fördel att få kliva in och spela ut mer från målvakten. Sedan får vi se vilken taktik Peter (Gerhardsson, Sveriges förbundskapten) väljer. Det tar vi när VM kommer närmare.

Men regeln påverkar inte bara det svenska försvarsspelet. Det finns anfallare som redan har börjat fundera på hur man kan använda den till sin fördel.

– Vi har pratat om det och det är en ny regel för alla. Det gäller såklart att vara på hugget och se om man kan straffa något lag på det sättet, säger Stina Blackstenius.

Linköpingsanfallaren tror att ovanan vid den nya regeln kan skapa förvirring och missförstånd mellan försvarare och målvakt.

– Ja, absolut, det tror jag verkligen. Speciellt i och med att det inte är många som har kunnat spela och träna på det i match. Under ett mästerskap med en sådan ny regel, då kan det hända saker.

På andra sidan planhalvan gäller det samtidigt för det svenska försvaret att inte gå i samma fälla. Men även där ser de svenska spelarna möjligheter snarare än problem.

– Det gäller att alltid vara på tårna, särskilt som försvarsspelare. Det kan bli att man lätt slappnar av eftersom man är van vid att man måste vara utanför straffområdet innan man får bollen. Om spelet sätts i gång snabbt så gäller det att vara påkopplad hela tiden, säger backen Hanna Glas.

– Men det handlar också om att vi ska försöka använda det till vår fördel, om det finns en lucka, att sätta i gång bollen snabbt och dra i gång en kontring.

De nya reglerna

  • Den 1 juni 2019 införs en rad nya regler inom världsfotbollen. Här är de största förändringarna:
  • Vid inspark, eller frispark i eget straffområde, är bollen i spel så fort den har slagits. Bollen behöver alltså inte längre lämna straffområdet innan medspelare får ta den.
  • Möjlighet att dela ut gula och röda kort till ledare.
  • Spelare som byts ut ska ta den kortaste vägen till sidlinjen för att lämna planen.
  • Målvakterna måste ha minst en fot, inte längre båda, på mållinjen vid straffar.
  • Även omedveten hands renderar i frispark om bollen sedan går i mål eller om en spelare gör mål efter att ha tagit med sig bollen med handen.
  • Inga spelare från det anfallande laget tillåts stå närmare än en meter från den försvarande muren.
  • Källa: Internationella fotbollsförbundets regelkommitté (Ifab).