Finland är en av världens främsta föregångare när det gäller livsmedelssäkerhet. 

–Arbetet för att finländarna ska kunna äta säker mat startar redan på gården och vid åkerkanten. Att vi i Finland har världens mest utbildade jordbrukare innebär att vi redan på gårdarna kan sätta ribban högt. Finland är en förebild när det gäller livsmedelssäkerhet och här kan vi bidra med kunskapsexport både inom EU och globalt, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

De finländska matproducenterna garanterar råvarornas livsmedelssäkerhet genom att se till att djuren och växterna hålls friska. Genom bland annat god djurhälsa, noggrann hygien och rengöring av djurstall och produktionsbyggnader bidrar producenterna till att förhindra att sjukdomar överhuvudtaget kommer in i livsmedelskedjan.

Finland och de nordiska grannländerna, Island, Norge och Sverige hör till de länder som har minst salmonellafall i världen. Finland och Sverige är dessutom de enda EU-länderna som av EU-kommissionen har beviljats salmonellafri status vid EU-inträdet. Det betyder nolltolerans mot salmonella.

– Finland och Sverige hör även till de EU-länder som använder minst antibiotika inom djurhållningen även globalt sett. En ansvarsfull användning av antibiotika innebär att djur medicineras bara då det är veterinärmedicinskt berättigat eller nödvändigt med tanke på djurets hälsa – aldrig rutinmässigt eller i förebyggande syfte, säger Nylund.