Medan Juha Sipiläs (C) regering valde att dra ner rejält på antalet politiska statssekreterare – och nöjde sig med fyra – kommer Antti Rinnes regering att utse 15 politiska statssekreterare. Det rapporterar finska nyhetsbyrån STT i dag.

Statsministerns statssekreterare Raimo Luoma utnämndes i fredags. Luoma, som är utbildad juris kandidat, har fram tills nu varit verkställande direktör för Försörjningsberedskapscentralen och ordförande för Tradeka-Yhtiöts styrelse. Han har tidigare fungerat som finansministerns statssekreterare och länge som avdelningschef vid Arbets- och näringsministeriet, samt arbetat som advokat.

Luomas uppgift som statsministerns statssekreterare och närmaste medhjälpare är bland annat att leda beredningen i statsrådet, främja och följa genomförandet av regeringsprogrammet samt att ansvara för samarbetet med ministerierna.


SFP:s ministrar får en statssekreterare

Enligt STT görs flera statssekreterarutnämningar på torsdag.

Nyhetsbyrån uppger dock att De gröna redan kallat Olli-Poika Parviainen till inrikesminister Maria Ohisalos statssekreterare. Parviainen, som tidigare suttit i riksdagen men inte fick förnyat förtroende i årets val, var i fredags med Ohisalo i Luxemburg där EU:s inrikes- och justitieministrar höll möte.

STT uppger också att SFP:s två ministrar får en statssekreterare, men det är ännu inte offentligt vem det blir.

Olli-Poika Parviainen på plats i Luxemberg med inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) i fredags.