En människa får i sig fem gram mikroplaster per vecka, uppskattar Världsnaturfonden WWF i en färsk rapport. Rapporten baserar sig på forskningsresultat från det australiska universitetet The University of Newcastle, och den är skriven av konsultföretaget Dalberg Advisors på beställning av WWF.

Rapportens skribenter påpekar att konsumtionsvanorna har en stor betydelse för hur mycket mikroplaster en människa får i sig.

Enligt rapporten kommer största delen av mikroplasterna in i människokroppen med dricksvattnet. Termen dricksvatten innefattar både kranvatten och vatten på flaska.

Halten av mikroplaster i dricksvattnet varierade regionalt. Amerikanskt och indiskt dricksvatten innehöll till exempel två gånger så mycket mikroplaster som dricksvattnet i Europa.

Av andra undersökta livsmedel innehöll havsdjur, öl och salt mest mikroplaster.

En mikroplast är en plastpartikel som bara är några millimeter lång eller ännu mindre. Stora mikroplaster går att urskilja med bara ögat medan mindre partiklar kräver mikroskop. Det är oklart om intag av mikroplaster kan ha skadliga effekter på människans hälsa.