Richard Sjölund, byarådets sekreterare, säger att det ligger ett miljötänk bakom restaureringen av fladan.

Det var också gemenskap
, glada skratt och talkoanda på hög nivå som fick dem att fortsätta.

Trettio år efter renoveringen används huset av Oxkangar byaråd i dag. När vi träffas en varm dag i maj har ett tiotal medlemmar slutit upp. Rådets medlemmar har börjat planera den 30:e sommardagen, som också kallas byadagen den 14 juli. Då ska också byarådet 30 års jubileum firas.

– Det blir sång musik, festtalare, lotteri, korvgrillning, pilkastning och servering. Det är ett tillfälle att umgås, säger Richard Sjölund, byarådets sekreterare.

– Barnen kommer också att kunna hoppa i en hoppborg, säger Linda Fant, viceordförande i byarådet.

Elin Wester och Maya Karlsson ser framemot den nya klätterställning som ska byggas.

Oxkangar är en by, som man försiktigt kan säga, går i ide på vintern och vaknar till liv till sommaren, när antalet invånare i byn mer än fördubblas. Året runt bor ungefär 70 personer i byn, men på sommaren när det blir liv och rörelse i byns 150 sommarstugor och båtarna läggs ut i havet, blommar byn ut i sin fulla prakt.

Av de 70 personerna som bor i byn är 18 barn, vilket är rekord på många år. På gården, utanför Bystugan hörs barnskratt från några av byns framtid. Elin Wester, Maya Karlsson, Ronja Karlsson och Wilma Karlsson springer upp och ner för en jordhög och hjular fnissande runt i gräset.

Inom en snar framtid kommer det finnas ännu mera saker för barnen att göra på byarådets gård. Linda Fant, håller nämligen i trådarna för ett lekplatsprojekt.

In kort kommer en gunga, sandlåda och en klätterställning byggas på gården. Och jordhögen kommer att flyttas och förvandlas till en pulkabacke. Projektet är möjligt genom bidrag från bland annat Sparbanksstiftelserna i Oravais och Vörå.

– Vi ska börja bygga så snart det bara är möjligt, säger Fant.

Men låt oss gå in i bystugan igen där medlemmarna gärna med stolthet i rösten berättar om sin by och sina grannar. I Oxkangar hjälper man varandra och håller ihop. Det är alla medlemmar överens om.

– Man kan prata med alla som man träffar, säger Margareta Jansson, som bor halva året i Oxkangar och resten av tiden i Sverige.

En av Oxkangars sevärdheter är den gamla väderkvarnen.

Alla byar har smultronställen, skärgårdsbyn Oxkangar är inget undantag. Här finns vandringsleder, vatten, vacker natur och en väderkvarn från 1860.

– Men vi kan ju inte avslöja alla smultronställen, man måste ju behålla några för sig själv, säger medlemmarna och skrattar.

Det mesta finns i byn, även om alla är överens om att byabutiken, som lade ner år 2000, är saknad. Men det finns en räddare i nöden. Gunnars butiksbil.

– Han är guldvärd, säger Fant.

För bara drygt tjugo år sedan kunde man ännu beundran vattenspegeln i Fladan när man stod på backen vid bybutiken. Men nu för tiden är Fladan igenväxt och vattnet har sjunkit undan. Men det ska det bli ändring på. Byarådet har beviljats pengar av NTM-centralen för ett våtmarksprojekt. Vattenspegeln i fladaområdet återställs.

Oxkangar bystuga fungerade tidigare som skola i byn.

Man kan nästan säga att Oxkangar får ett eget litet reningsverk. Avrinningen ut i havet kommer nämligen att ske långsamt, vilket gör att skadeämnen i vattnet fastnar på botten. Med jämna mellanrum ska området städas. Det är en av orsakerna till att byarådet beviljats pengar för ändamålet.

– Det är ett miljötänk som ligger rätt på sin tid, säger Sjölund.

– Vi väntar på att få se resultatet, säger Gun-Britt Nykvist, medlem i byarådet.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.