För fem år sedan deltog Ka Tam i den så kallade paraplyrevolutionen, den proteströrelse som formerades kring kommunistpartiets reformer för ökad kontroll av Hongkongs politik. Nu demonstrerar den i dag 36-årige arkitekten återigen på mångmiljonstadens gator.

– Det här är lite annorlunda från paraplyrevolutionen. Den här gången finns det ingen organisation som leder protesterna, de är mer spontana, säger han till TT.

Hongkong har sedan överlämnandet från Storbritannien 1997 haft ett separat rättssystem, och ett lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna överlämnas till Fastlandskina har väckt massiv upprördhet. I söndags samlades omkring en miljon människor i en protest mot planerna. Därefter har nya demonstrationer ägt rum dagligen.

– Det kommer att bli ännu en lång dag och ännu en lång natt. Och i morgon fortsätter vi igen, säger Ka Tam.

Kinesisk kontroll oroar

Precis som många andra befarar Ka Tam att den föreslagna lagen bara skulle bli ett första steg mot ökad politisk övervakning.

– Den dolda agendan bakom den här lagen är att den kinesiska regeringen vill kunna kontrollera människor. I framtiden, om de vill fängsla någon, så kommer de inte säga att den personen är en dissident. De kommer säga att den har skattefuskat och begära den utlämnad.

Framtida konsekvenser

För Hongkongs demokratirörelse skulle ett sådant scenario ha förödande konsekvenser. Men Ka Tam oroar sig inte enbart över inskränkta fri- och rättigheter, utan även för stadens status som internationellt affärscentrum.

– Utländska investerare kommer hit för att de litar på rättssystemet. Om osäkerheten ökar kanske de flyttar till Singapore i stället och det kommer att skada ekonomin. Om den här dammluckan öppnas kommer det att få framtida konsekvenser som vi inte ens kan överblicka i dag.

Fakta: Hongkong

  • Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.
  • Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.
  • Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
  • Källor: NE, The Guardian, AFP. (TT)