Men trots det, och tätt och tufft försvarsspel, kunde Spanien inte stoppa de regerande världsmästarna från att vinna åttondelsfinalen med 1–2 efter två straffmål. Nu väntar en het kvartsfinal mot Frankrike i Paris på fredag för USA.

De som var sena att ta sina platser på Stade Auguste-Delaune i Reims på måndagskvällen missade kanske de inledande målen. Redan efter nio minuter stod det 1–1.

Matchen började fysiskt och i högt tempo och i sjätte minuten tvingades Maria Leon fälla Tobin Heath. Lagkapten Megan Rapinoe var iskall när hon satte straffen.

Men spanjorskorna lyckades tre minuter senare med det som Thailand, Chile och Sverige misslyckades med – att spräcka den amerikanska nollan i VM. En bjudning i USA:s försvar gjorde att Lucia Garcia kunde stjäla bollen och spela fram Jennifer Hermoso till hennes tredje mål i mästerskapet.

Spanien visade upp ett betydligt bättre anfallsspel än i tidigare matcher i VM. Mot Kina hade man 24 chanser men gjorde inget mål. Nu gjorde man mål på en av sina två chanser i första halvlek.

Första halvlek var väldigt fysisk och en som drabbades var spanska mittfältaren Vicky Losada, som skadade ena ögat i en duell och tvingades bryta efter en halvtimme. Spanska förbundskaptenen Jorge Vilda valde då att sätta in anfallaren Nahikari Garcia i stället.

USA hade mera av spelet men Spanien höll tätt – tills 75:e minuten då USA återigen gjorde mål på straff. Efter VAR-granskning för att fastställa om Rose Lavelle blev fälld av Virginia Torrecilla lade Rapinoe straffen åter till vänster, och återigen i mål. Det räckte för att ge USA segern.