Enligt Finlands miljöcentrals riksomfattande algöversikt är algläget i Finlands vatten fortsättningsvis lugnt.

observationsplatserna i Larsmosjön, vid Ådön och i Esse å observerades ingen algblomning alls vid de senaste expertkontrollerna i början av denna vecka.

Längs kusten har endast ett fåtal algfynd gjorts, närmst vid Skärgårdshavet och Finska viken. Ute på öppet vatten har inga större algfynd gjorts.

Satellitbilder visar på måttlig algblomning vid ett område i Östersjön i höjd med Gotland. Det området sträcker sig ändå inte ända till finska vattenområden.

Havsvattnet är fortfarande rätt kallt, vilket också håller tillbaka blomningen. Längs kusten är vattnet aningen varmare, men även där överstiger temperaturen inte 20 grader.

Det väntas nu också blåsigt väder, vilket ytterligare kan hjälpa att hålla tillbaka blomningen.

Aningen lugnare än normalt i sjöarna

I insjöarna har algblomningen inte ändrat avsevärt under den senaste veckan. Läget är fortsättningsvis lugnt.

– Läget är typiskt för årstiden, kanske till och med lite lugnare än normalt. Om det blåsiga och svala vädret fortsätter, är sannolikheten liten att någon ändring sker, säger Finlands Miljöcentrals forskare Kristiina Vuorio i ett pressmeddelande.

Blågröna alger har hittills påträffats vid omkring 30 nationella observationsplatser. Därtill har omkring 30 finländare under den gångna veckan meddelat om algfynd, men av dem har det visat sig att en tredjedel inte var alger.

I södra och mellersta Finland är vattnet i sjöarna nu 17-20 grader varmt, i norra Österbotten och Kajanaland aningen svalare. Där rör sig vattentemperaturen mellan 16-18 grader.

Svårt att förutspå

Under fjolårets sommar var algblomningen historiskt kraftig både i haven och i insjöarna. Den långa värmeböljan ledde till att årtiondets rikligaste blomning påträffades i Finska viken.

Finlands Miljöcentral gör årligen en bedömning över hur stor risken för blågröna alger under sommaren är. Bedömningen görs då utifrån den halt kväve och fosfor som fanns i haven under vintern.

Enligt årets bedömning råder stor risk att algblomningen blir både kraftig och utbredd, meddelade Miljöcentralen i början av juni. Algerna väntades då speciellt drabba Finska viken, norra delen av Östersjön och Skärgårdshavet.

Algblomningen är ändå svår att förutspå eftersom den är så starkt kopplad till väderförhållanden och till vattentemperaturen.