Sverige vann lördagens bronsmatch mot England med 1–2 och är VM-bronsmedaljör för tredje gången i historien.

– Vilka hjältar, vi var nere för räkning. Vi var golvade, men reste oss. En fantastisk insats, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till TV4.

Gerhardsson sa tidigt under VM att Sverige var i Frankrike för att vinna sin sista match i mästerskapet. På ett gassande hett Allianz Riviera i Nice uppnåddes målet efter en osedvanligt tapper insats från ett landslag som blev mer och mer stukat för varje minut som gick.

– Kan inte bli bättre. Fy fan vad skönt. Vi slet, pumpen gick aldrig ur. Fantastiskt. Grattis Sverige, säger lagkaptenen Caroline Seger till TV4.

Sverige inledde överlägset starkast med ett djupledsspel som satte England i samma problem som kvartsfinalmotståndaren Tyskland tidigare hade fått uppleva.

Yttern Sofia Jakobsson sprang på allt och skulle få utdelning så småningom. Men först stod Kosovare Asllani på tur.

Stjärnmittfältaren, som åkte på e otäck smäll mot huvudet i semifinalen, kunde till slut starta mot England. Efter elva minuter gav hon Sverige ledningen.

Anfallaren Fridolina Rolfös inlägg hittade ingen svensk spelare, men det spelade mindre roll när backen Alex Greenwood i stället för att rensa sparkade bollen rakt i famnen på Asllani som tryckte in 0–1 via målvakten Carly Telford och högra stolpen.

Sofia Jakobsson fick sedan se Telford rädda via stolpen innan den evigt springande yttern fick en till chans sex minuter senare. Efter ett väggspel med anfallaren Stina Blackstenius fick Jakobsson bollen med fart in i straffområdet. Den här gången gav hon inte Telford en chans och hennes skruvade högerskott rundade både målvakten och försvarare innan den hittade nätet.

Sverige dominerade, hade kontroll och skapade mycket. Men det skulle bli motigt. Rejält motigt.

Först fick Fridolina Rolfö, som missade semifinalen på grund av avstängning, kliva av skadad och ersättas  av Lina Hurtig. Sedan reducerade anfallaren Fran Kirby minuten därpå. Även om Sverige kunde glädja sig åt att anfallaren Ellen Whites mål kort därefter dömdes bort för hands skulle det bli ännu tyngre.

I paus tvingades Kosovare Asllani också byta, in kom Julia Zigiotti Olme, och i 72:a minuten var det backen Nathalie Björn som inte höll för vidare spel. Amanda Ilestedt in, Sverige gick över till en fembackslinje och plötsligt var taktiken bara att freda målet, försvara ledningen och ta hem VM-bronset.

Det gjorde Sverige. Även om det var otroligt nära att England fick in en kvittering i slutminuterna. Ett skott från nära håll, mitt i straffområdet, passerade alla svenska spelare inklusive målvakten Hedvig Lindahl och gick i full fart mot mål.

Alla spelare utom en, vill säga. Kvar på mållinjen stod backen Nilla Fischer. Och med sin sista nick i ett VM skallade hon bollen all världens väg – och VM-bronset till Sverige.

– Jag förstår inte hur de orkar dansa och sjunga, säger Caroline Seger och blickar ut mot det blågula landslaget som inte kan sluta jubla på planen.

– Det har varit en helt otrolig resa, alla har bidragit. Vi får skador, men alla står upp och kämpar som ett lag.