Redan efter tolv minuter på Stade de Lyon stod det klart att VM-finalen skulle skilja sig från övriga matcher som USA spelat i årets fotbolls-VM.

Nederländerna blev nämligen första lag i mästerskapet att lyckas hålla tätt så långt in i en match mot amerikanskorna.

Och längre tid skulle det ta. En halvtimme, en halvlek – ja, till och med en timme passerade utan att VM:s målgladaste landslag hittade rätt.

Detta kunde Nederländerna tacka sin målvakt för. Sari van Veenendaal storspelade mellan stolparna och radade upp fina parader de första 45 minuterna, de svettigaste mot Samantha Mewis och Alex Morgan som snuvades på till synes givna mål.

Det skulle krävas en VAR-granskad straffsituation för att USA skulle ta ledningen. Reprisbilderna visade att mittbacken Stefanie van der Gragt delat ut en högspark mot anfallaren Alex Morgan som var först in i en duell i straffområdet.

Fram klev lagkaptenen, och kanske hela VM:s största profil, Megan Rapinoe – som inte gjorde något misstag och placerade bollen lågt till höger om van Veenendaal som den här gången inte gjorde en ansats till att rädda.

Bara åtta minuter senare kom matchens definitiva avgörande.

Detta när amerikanska mittfältaren Rose Lavelle tog ett eget initiativ, stormade fram på offensiv planhalva innan hon placerade in bollen intill höger stolpe med ett hårt och välriktat skott.

Trots att Nederländerna kom till spel med sin tidigare tåskadade stjärna Lieke Martens lyckades laget inte svara.

2–0 på resultattavlan stod sig matchen ut, vilket innebär att USA:s fjärde VM-guld är ett faktukm.

Landet har dessutom för första gången lyckats försvara en VM-titel – något som bara Tyskland lyckats med tidigare.