USA besegrade Nederländerna med 2–0 i VM-finalen  i Lyon i söndags och genast trillade gratulationerna in.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio, som även vill bli Demokraternas presidentkandidat, bjöd efter segern in laget till en parad i staden på onsdag, och de tidigare presidenterna Bill Clinton och Barack Obama hyllade laget på Twitter. Men om världsmästarna även får en inbjudan till Vita huset av Donald Trump är fortfarande osäkert.

Stjärnmittfältaren Megan Rapinoe har tidigare under mästerskapet kritiserat Trump och sagt att hon inte "vill till det jäkla vita huset", och hon har fått medhåll av backen Ali Krieger.

Traditionsenligt bjuds amerikanska mästarlag in till Vita huset i Washington för avtackning och hyllningar av presidenten, och Trump hade efter en längre svada om Rapinoe på Twitter redan innan kvartsfinalerna bjudit in hela laget – oavsett om de vann VM eller inte. Men efter guldet, och flera nya nedsättande ord om Trump av några spelare, fick presidenten på en pressträff frågan om en inbjudan.

– Det har vi inte riktigt funderat på. Vi får se närmare på det, svarade Trump, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Om en inbjudan väl kommer är det tveksamt om mästarlaget tackar ja. Efter VM-finalen på Stade de Lyon fick några av de övriga VM-guldmedaljörerna frågan om hur de ser på ett eventuellt besök. Tydligast var reservmålvakten Ashlyn Harris.

– Jag tror inte att laget kommer att åka dit, säger hon.

Varför?

– Vi har inte samma principer. Jag kommer definitivt inte åka dit, inte en chans. Men jag kan inte tala för hela laget.

Du talar om presidenten?

– Jag har ingenting att säga om honom.

Yttern Tobin Heath och veterananfallaren Carli Lloyd, som var den som lyfte VM-pokalen först, var inte lika tydliga som Harris.

– Jag vet inte, men jag ska fira nu, säger Heath.

– Jag har inte ens tänkt på det, jag tänker fortfarande på VM-guldet, säger Lloyd.

På presskonferensen efter VM-finalen fördes Vita huset-firandet upp på tal. Förbundskaptenen Jill Ellis bemötte frågan med ett leende.

– Jag har inte blivit inbjuden och skulle inte satsa mina pengar på det, säger hon, enligt Reuters.

Tidigare i förra veckan sa stjärnanfallaren Alex Morgan, enligt samma nyhetsbyrå, att det troliga är att laget tar ett gemensamt beslut.

USA:s reservmålvakt Ashlyn Harris och Megan Rapinoe väljer båda att avstå ett besök i Vita huset efter VM-guldet.

Rapinoe, som satte segermålet i finalen från straffpunkten, vann skytteligan med sex fullträffar och utnämndes till VM:s bästa spelare av Internationella fotbollsförbundet Fifa, och Donald Trump har varit i ordkrig kring Vita huset-besöket sedan slutet av juni.

Under VM har lagkaptenen dessutom vägrat att sjunga med i nationalsången i protest mot orättvisor i det amerikanska samhället.

– Jag kommer inte åka dit. Vi kommer inte bli inbjudna. Jag tvivlar på det, säger Rapinoe i ett videoklipp om ett eventuellt besök i Vita huset.

Donald Trump twittrade ilsket ett svar:

– Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga, särskilt inte eftersom så mycket har gjorts för henne och laget. Var stolt över flaggan du bär, skrev Trump på Twitter.

Efter guldet gratulerade Trump i alla fall laget:

– Grattis till USA:s fotbollslag för segern i världsmästerskapen! Jättebra och härligt spelat. USA är stolt över er alla!