Attacken i Kismayu inleddes på fredagskvällen, då extremistgruppen al-Shabaab detonerade en bilbomb utanför det välbesökta hotellet och sedan öppnade eld.

Bland de 26 personer som sköts ihjäl finns utöver somalier tre kenyaner, tre tanzanier, två amerikaner, en britt och en kanadensare, enligt Ahmed Mohamed Islam, ledare i den halvautonoma regionen Jubaland.

– Dessutom finns två kinesiska medborgare bland de skadade, säger han.

Enorm förödelse

Även en kandidat i det kommande regionvalet ska ha dödats. Samtliga fyra angripare har skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor.

Förödelsen på hotellet är enorm, enligt vittnen.

– Det är kaos därinne. Jag såg flera döda kroppar bäras i väg, och folk flyr från närliggande byggnader, sade vittnet Hussein Muktar då attacken fortfarande pågick.

– Döda och skadade ligger utspridda inne på hotellet, säger den säkerhetsansvarige Mohamed Abdiweli.

Då attacken skedde pågick ett möte mellan parlamentsledamöter och lokala ledare om det förestående valet. De flesta av hotellgästerna var politiker och affärsmän som var i Kismayu inför valet.

Trohet till al-Qaida

al-Shabaab genomför regelbundet terrordåd i det svårt krigshärjade Somalia, inte sällan med civila dödsoffer som följd. I oktober 2017 dödades över 500 människor i ett bombdåd i Mogadishu, den värsta attacken någonsin i sitt slag i Somalia. Regeringen och andra bedömare har lagt skulden på al-Shabaab.

Gruppen, som beräknas ha mellan 5 000 och 9 000 medlemmar, har svurit trohet till al-Qaida.