Demonstranter har samlats i Hongkong för att protestera mot näringsidkare från Fastlandskina.

I staden Sheung Shui, som ligger nära gränsen, kan handlare från fastlandet köpa tullfria varor som sedan säljs i Kina. Bland de tullfria varorna finns bland annat apoteksvaror och kosmetika, som handlare köper in i stora mängder.

Detta skapar missnöje bland stadens invånare och i Hongkong, där man anser att handlarna på det sättet slipper undan skatter, samtidigt som de driver på inflationen och får bostadspriserna i Sheung Shui att öka kraftigt.

Fakta: Hongkong

  • Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än sju miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.
  • Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi än övriga Kina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.
  • Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
  • Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.
  • Källor: NE, The Guardian, AFP
 

Kastade paraplyer

– Det är väldigt tråkigt. Hyrorna har blivit högre. De andra mindre butikerna och restaurangerna kan inte överleva. Hela regionen har blivit en plats för dem som sysslar med parallellhandel, i stället för lokalinvånarna, säger en demonstrant.

Under lördagen bommade många av Sheung Shuis affärer på bottenplan igen då gatorna fylldes av tusentals demonstranter.

Protesterna var inledningsvis lugna, men efter att människor börjat skrika och tumult utbrutit satte polisen in pepparsprej och använde batonger mot demonstranterna. De svarade i sin tur med att kasta paraplyer och skyddshjälmar mot polisen.

Demonstrationerna i Hongkong har pågått under flera veckors tid. Arkivbild.


Pågått i veckor

Protesterna i Hongkong har pågått under flera veckor och riktades inledningsvis mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Kina.

Lagförslaget har dragits tillbaka, men protesterna har fortsatt och kraven från demonstranterna har blivit fler.

Under veckorna som gått har flera demonstrationer slutat i våldsamma sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter och polisen har bland annat använt gummikulor och tårgas. Men det har också genomförts flera fredliga demonstrationer.