Spektr-RG, som har utvecklats tillsammans med Tyskland, beskrivs som en motsvarighet till Hubble-teleskopet. Det lämnade jorden från den kazakiska uppskjutningsplatsen Bajkonur på lördagen, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AFP.

På ett halvår ska instrumenten ombord kartlägga hela stjärnhimlen i röntgenspektrum – och strålningens källor, universums svarta hål. Kartläggningen ska upprepas i totalt åtta halvårsperioder, för att förfina resultaten.

Enligt den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos väntas man upptäcka 100 000 galaxhopar, tre miljoner supermassiva svarta hål och tiotusentals galaxer där stjärnor bildas.

– Vi siktar på att upptäcka runt 100 000 hopar och faktiskt förväntar vi oss att kunna upptäcka alla hopar, över en viss massa, i universum, säger professor Kirpal Nandra från det tyska Max Planck-institutet till BBC.

När forskarna mätt hoparnas massor och fått möjlighet att jämföra med äldre hopar vill de utröna hur det expanderar, och accelererar, på grund av så kallad mörk materia och mörk energi. Tillsammans utgör dessa mystiska byggstenar den allra största delen av universum och antas spela en avgörande roll i dess uppbyggnad.

För Ryssland är projektet det största sedan Spektr-RG:s föregångare Spektr-R, som sköts upp 2011 men som gav sitt sista livstecken i vintras. Enligt planen ska ytterligare en farkost, Spektr-UF, skjutas upp år 2025 för att göra motsvarande kartläggning i ljus och ultraviolett strålning.