I dagarna spelar FC Nagalands F15-lag i Gothia Cup i Göteborg.

Vid de gröna planerna vid Sälöfjordsvallen på Hisingen har de fjorton spelarna samlats för match. De har rest till Göteborg från delstaten Nagaland i nordöstra Indien för att delta i turneringen, en viktig erfarenhet för unga spelare och ett steg i att höja damfotbollens status i hemlandet.

– Jag vill bli proffs en dag, säger Meren Imlimekenla, 14 år och lagkapten.

Hon och hennes lagkamrater har inte spelat en riktig match på ett år. Den organiserade ungdomsidrotten, som många på vårt håll tar för given, är inte lika självklar för de indiska tjejerna. Damfotbollen har även andra utmaningar.

– Jag spelar för att jag gillar det. Men det är svårare för oss tjejer än det är för killarna, säger Imlimekenla innan hon rusar i väg för att ta plats med laget för ett gruppfoto.

En av lagets tränare är Ropfu Meyase. Han förklarar att det ofta handlar om brist på stöd hemifrån.

– Föräldrarna uppmuntrar sällan döttrarna, särskilt inte i de norra staterna, säger Meyase.

Meren Imlimekenla peppar sin lagkamrater inför matchen mot Brommapojkarna.

Vid planen står även svenska tränaren Sebastian Rasmussen. Genom agentfirman Soccer Competition Asia och delstaten Nagaland bjöds han in för en träningsvecka med laget förra sommaren och nu har han lett gruppen sedan mars.

– Teknik och kondition finns där. Det de behöver är positionering och spelförståelse, säger han.

Han berättar att styret i delstaten har stora planer på att lyfta fotbollskulturen. Den har hamnat lite i skymundan i Indien.

– Kärleken till fotbollen är kanske till och med större där. Men det finns inga ligor och inget aktivitetsstöd, den biten går inte att jämföra. Löser de det så har de en guldgruva.

Efter två Gothia Cup-förluster för FC Nagaland blev det kryss med 2–2 mot svenska Åhus IF på onsdagen. Matcherna följs av flera företrädare för delstaten Nagaland som vill dra lärdom av det svenska fotbollslivet.

– Det finns så många tjejer och killar som älskar fotboll i Nagaland, men vi ligger efter i professionalitet och saknar infrastrukturen. Det är få som vågar satsa på fotboll då, säger Zale Neikha, idrottsminister i delstaten.

– Jag tänker att när vi återvänder kan vi försöka organisera en turnering för tjejer i de nordöstra delstaterna, det behövs.

Gothia Cup

  • Gothia Cup är en av världens största och mest internationella fotbollsturneringar för ungdomar. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer och de spelar 4500 matcher på 110 planer.
  • Turneringen spelades för första gången 1975 och arrangeras numera helt och hållet av BK Häcken.
  • Spelare från 146 länder har medverkat i turneringen.
  • Källa: Gothia Cup.