Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har undersökt nya, kemikalieluktande madrasser som enligt konsumenterna har orsakat olika hälsoproblem. Inga ämnen hittades som är förbjudna i kemikalielagstiftningen.

Problemet med de kemikalieluktande madrasserna framkom i en undersökning gjord av Tukes i februari. Undersökningen gav 124 svar, varav alla hade upplevt problem med stark lukt av kemikalier. Lukten spreds ofta direkt vid öppnandet av förpackningen.

Konsumenterna klagade på bland annat huvudvärk, allergi, illamående och irriterade ögon och luftvägar. Av dessa hade 20 procent uppsökt hälsovård.

Skumplast antagligen orsaken

Enligt Tukes kan orsaken till de upplevda hälsoproblemen vara skumplast som används för att stoppa möbler. Skumplasten kan frigöra organiska föreningar som i vissa fall kan orsaka hälsoproblem.

Många konsumenter upplevde också att lukten inte försvann trots att de enligt anvisningar vädrade madrassen eller dammsög den.

Madrasserna var av olika märken och var köpta från olika kedjor runtom i hela Finland.

Tukes påminner om att försäljaren alltid ansvarar över produktens säkerhet. Konsumenten har alltid rätt att veta produktens innehåll.