Det var under fredagen som Donald Trump berättade om syn på situationen med Asap Rocky. Presidenten berättade att han har tagit emot massvis av samtal från bekymrade medborgare, samt att han skulle ringa Stefan Löfven. Nu verkar han ha lyft luren.

"Hade just ett väldigt bra samtal med Sveriges statsminister Stefan Löfven som lovade mig att den amerikanske medborgaren Asap Rocky kommer att behandlas rättvist", twittrar han.

"Jag lovade honom att det inte finns någon flyktrisk för Asap och erbjöd mig att personligen betala borgen för honom, eller något annat alternativ."

"Vår personal kommer att prata ytterligare, vi har kommit överens om att prata igen inom 48 timmar."

I ett uttalande till TT skrev Stefan Löfven tidigare under lördagen att han såg initiativet som positivt.

"Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt", säger statsministern i ett uttalande till TT.

Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, har suttit häktad i Sverige misstänkt för misshandel sedan början av juli. Arkivbild.


Pratat med Kanye West

På fredagen inledde Trump sitt twittrande om rapparen.

"Pratade just med Kanye West om hans vän Asap Rocky. Jag kommer att ringa till Sveriges begåvade statsminister för att se vad vi kan göra för att hjälpa Asap Rocky. Det är så många som vill att det här får en snabb lösning".

Tidigare under dagen hade Stockholms tingsrätt beslutat att artisten ska sitta kvar i häkte i ytterligare en knapp vecka, till den 25 juli, i väntan på att eventuellt åtal väcks.

Trump har ännu inte lyft luren. Men enligt statsminister Stefan Löfven håller Sverige och USA regelbunden kontakt när det gäller konsulära fall – så även i fallet med de tre häktade amerikanerna, skriver statsministern i ett uttalande till TT.

"Jag har förstått att president Trump är personligen intresserad av fallet med de häktade amerikanerna", säger Löfven.

"Lika inför lagen"

Inför samtalet berättade statsministern att han ska beskriva att det svenska rättsväsendet är självständigt.

"I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar."

Löfven tillägger att gårdagens besök från USA:s utrikesdepartement, då den amerikanske toppdiplomaten Carl Risch kom till Sverige för samtal med Asap Rocky och med representanter från svenska UD och Justitiedepartementet, är exempel på det nära och goda samarbetet mellan Sverige och USA.

Trumps uttalande måste ses som ett försök att markera att han känner till fallet, men lär ha föga påverkan på utgången, enligt en expert som TT talat med.

Dag Blanck, USA-kännare och professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tror inte att samtalet, om det äger rum, kommer att ha någon betydelse vad gäller det rättsliga i fallet Asap Rocky.

– Sverige har varit mycket tydligt med att kommunicera ut att man har fullt förtroende för det svenska rättsväsendet, som ska vara oberoende av politiska påtryckningar. Det är så en rättsstat ska fungera. Stefan Löfven kommer sannolikt att svara ungefär detsamma om Trump ringer, säger Dag Blanck.

"Nationalistisk underton"

Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare avfärdat kraven på att regeringen ska gripa in.

– Jag har ingen förståelse för dem som har gått in och velat att regeringen ingriper i ärendet, så fungerar inte en rättsstat. Regering och riksdag kan inte och ska inte ingripa på rättsväsendet, har han tidigare sagt till TT.

Trumps inlägg på Twitter handlar snarare om att presidenten vill markera att han känner till fallet och han i rollen som president ska göra vad han kan, även om det inte ger något, anser Dag Blanck.

– Jag tror inte att Trump känner till så mycket om det specifika fallet, men det finns en nationalistisk underton i det här. En amerikansk medborgare sitter fängslad i ett litet europeiskt land, och för Trump handlar det om att markera att han värnar om sina medborgare.

– Ett samtal till Löfven lär inte förändra något, men det spelar ingen roll. Trumps väljare är så pass lojala att det räcker med att han skriver att han ska göra något. Vilken effekt det får i slutändan spelar mindre roll för väljarna, det har bevisats förr, säger Dag Blanck.

Artister protesterar

En rad stora artister, bland dem Nicki Minaj, Kanye West och de svenska dj-stjärnorna Swedish House Mafia, har tagit ställning för Asap Rocky och kräver att han släpps ur häktet.

Ett flertal framträdande amerikanska politiker har också protesterat mot beslutet att frihetsberöva rapparen.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund, tycker att det är viktigt att Sverige inte låter sig beröras av påtryckningarna.

– Det är upprörande med de här försöken till påtryckning som kommer från olika håll. Det får man absolut inte bry sig om. Även om det kommer från president Trump eller ambassadörer, sade Anne Ramberg till TT på fredagen.

Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, sitter tillsammans med två andra män häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel efter en incident i centrala Stockholm den 30 juni.

Åtal skulle initialt vara väckt senast fredagen den 19 juli, men tingsrätten beslutade under fredagen att åklagaren får fram till den 25 juli på sig att väcka åtal. Tingsrätten motiverar sitt beslut att Asap Rocky ska stanna kvar i häktet med att han fortfarande kan fly.