Boris Johnson tar formellt över tyglarna vid ett möte med drottning Elizabeth II i Buckingham Palace under dagen, då han får i uppdrag att bilda en ny regering. Tidigt på onsdagskvällen höll han sedan installationstalet utanför den nya bostaden på 10 Downing Street i London.

Den 55-årige Boris Johnson gick segrande ur medlemsomröstningen när det Konservativa partiet utsåg ny ledare i tisdags. Precis som förutspått blev det en svidande förlust för utmanaren Jeremy Hunt. Johnson vann med dubbelt så många röster som Hunt i omröstningen, där valdeltagandet landade på 87,4 procent.

Boris Johnson med båda tummarna i vädret.


"Ska leverera"

Boris Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades – nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan leva med.

I sitt segertal i tisdags lovade han att ena landet som splittrats djupt av brexitfrågan.

– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare, reds. anm.), sade han.

Stående ovationer

Theresa May höll en sista utfrågning i parlamentet innan hon lämnade över ansvaret som premiärminister. Hon sade att hon var glad över att någon som är angelägen om att ta Storbritannien ur EU och om att skapa "en ljus framtid för det här landet".

Alla hennes kolleger är dock inte lika nöjda med att få Boris Johnson som premiärminister. Flera regeringsmedlemmar har sedan tidigare meddelat att de kommer att avgå om Johnson tar över. En av dem är finansminister Philip Hammond som lämnade in sin avskedsansökan på onsdag eftermiddag.

En polis står vakt utanför 10 Downing Street.


Meningsskiljaktigheter och politiska motståndare till trots. När May lämnade parlamentet på onsdag eftermiddag för att bege sig till 10 Downing Street var det till parlamentets stående ovationer.

– Det här är ett land av strävan och möjligheter och jag hoppas att varje flicka som sett en kvinna bli premiärminister nu vet att det inte finns några gränser för vad hon kan åstadkomma, sade Theresa May utanför 10 Downing Street innan hon gick in för att lämna sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II.