Nettoförlusten blev 2,9 miljarder dollar för årets andra kvartal. Förlusten kan jämföras med en vinst på 2,2 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Halvvägs igenom handelsdagen hade Boeing-aktien tappat 2,7 procent på Wall Street..

Kvartalet har präglats av flygförbudet för storsäljaren Boeing 737 Max 8 efter flygolyckorna i Indonesien och Etiopien i vilka sammanlagt 346 människor omkom. Resultatet tyngs av en engångspost på nästan 5 miljarder dollar under kvartalet kopplat till flygförbudet för flygplansmodellen.

"Avgörande ögonblick"

Boeings försäljningsintäkter under kvartalet rasade 15 procent till 15,8 miljarder dollar. Nedgången var betydligt större än väntat. Enligt Refinitiv låg snittprognosen på en försäljning på 18,6 miljarder bland analytiker inför rapporten.

– Detta är ett avgörande ögonblick för Boeing, sade ordföranden och koncernchefen Dennis Muilenburg i en telefonkonferens efter rapporten.

Han sade att bolaget kan överväga att ytterligare dra ner på tillverkningen av 737-modellen. Den bantades från 52 till 42 plan i månaden i april. Han uteslöt inte att tillverkningen kan avbrytas helt om inte flygförbudet hävs – en åtgärd som Boeing inte har vidtagit sedan 1997, då modellerna 737 och 747 stoppades efter problem hos underleverantörer.

Ingen prognos

Osäkerheten kring när 737 Max 8-flygplanen kan tas i trafik igen gör att Boeing inte ger någon prognos för de ekonomiska utsikterna i rapporten.

Av rapporten framgår även att bolagets nya långdistansflygplan 777X inte ser ut att kunna tas i trafik förrän tidigt 2020 till följd av problem hos motorleverantören General Electric.