Låten "Blood red" beskrivs i ett pressmeddelande som en "enkel och rakt på deklaration om bandets orubbliga politiska och musikaliska filosofi".

Refused bildades i Umeå i början av 1990-talet och blev omtalade för sina politiska texter om marxism, djurrätt och straight edge. Och bandet är fortfarande minst sagt politiskt.

"Vi tror fortfarande att kapitalismen är en cancer och att den kan botas. Vi tror fortfarande att patriarkatet är en cancer och att den också kan botas. Vi tror fortfarande på konstens förmåga att vidga och förändra våra sinnen. Och sist men absolut inte minst: Vi tror fortfarande på det fullständiga våldsamma utplånandet av den rikaste procenten", skriver bandet i ett uttalande.

Refused splittrades 1998, strax efter utgivningen av albumet "The shape of punk to come". Skivan blev med tiden hyllad som ett mästerverk av artistkollegor som Tom Morello i Rage Against the Machine och Kirk Hammett i Metallica. Refused återförenades 2012 och gav 2015 ut albumet "Freedom".

Det nya albumet "War music", bandets femte, släpps den 18 oktober och Refused ger sig också ut på turné i Skandinavien i december. Under det påhittade namnet Samurai gav bandet nyligen ut låten "Chippin'" för det kommande spelet "Cyberpunk 2077".

Turnéplan: 11/12 Köpenhamn, 12/12 Lund, 13/12 Göteborg, 14/12 Stockholm, 15/12 Oslo och 17/12 Helsingfors.