5G-nät, Koranappar och GPS-armband. Tekniken kan vara till hjälp när den religiösa plikten kallar. Årets upplaga av den muslimska pilgrimsfärden hajj, som samlat omkring 2,5 miljoner troende och avslutas i kväll, har varit den mest högteknologiska hittills.

På berget Arafat syntes tillresta tidigare främst läsa verser ur fysiska exemplar av Koranen. I dag väljer många andra alternativ.

– Självklart läser jag Koranen på min telefon: Det är mycket smidigare, säger den egyptiske läraren Ahmad Salim.

Appar och e-visum

Lokala myndigheter erbjuder appar som guidar besökarna runt Mecka och informerar om korrekt beteende under religiösa ritualer. Hajj-departementets informationsavdelning skickar också ut textmeddelanden med tips och goda råd.

I år erbjöds dessutom för första gången elektroniska hajj-visum.

– Det är väldigt smidigt, särskilt för de som reser med familjen, konstaterar jordanske Abderrahman Shdaifat.

Trampades ihjäl

För Saudiarabien, hem för islams heligaste plats, är hajj både ett skyltfönster mot den muslimska världen och en intäktskälla. Samt en logistisk huvudvärk.

2015 utbröt panik under den ritual när djävulen symboliskt stenas till döds i närheten av staden Mina. Enligt saudiska siffror trampades 769 pilgrimer ihjäl, medan utländska sammanställningar anger antalet till omkring 2 300.

En av de innovationer som sedan dess införts för att trygga säkerheten är GPS-armband som både lagrar bärarens uppgifter och anger hens position.

– Om pilgrimer tappar bort sig kan deras grupp hitta dem. Det är väldigt praktiskt, säger Shdaifat.