Efter en vecka av nya demonstrationer i Hongkong står mycket på spel för stadens proteströrelse. Insatserna har höjts från båda sidor med mobiliseringar av den kinesiska militären nära gränsen samt kritik mot våldsamma demonstranter på den internationella flygplatsen.

Kritiken har lett till en oro bland demokratiaktivister att stödet för deras rörelse håller på att glida dem ur händerna.

– Protesterna i Hongkong har varit väldigt fredliga, men våldet i veckan har varit kontraproduktivt för proteströrelsen, säger Tim Rühlig, Kinakännare vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Reelt militärt hot

Han delar bilden av att demonstranternas agerande den närmaste tiden kommer vara avgörande för hur proteströrelsen utvecklas. Bilden av demokratikampen riskerar att få sig ytterligare en törn om protesterna urartar i våld. Dessutom kan det provocera fram den militära intervention som regeringen i Peking varnat för.

Tim Rühlig anser att Kinas hot om att ingripa är på allvar, men att president Xi Jinping räds de negativa konsekvenserna det skulle innebära.

– En inbladning från Fastlandskina i Hongkong skulle få kostbara ekonomiska följder. Internationella investerare kommer att dra öronen åt sig och det kan också få konsekvenser för den redan ansträngda relationen till USA.

"Behöver en medelväg"

Samtidigt vill Xi Jinping framhålla bilden av sig själv som den store ledaren som enar landet, menar Rühlig. Inte minst med tanke på att det i oktober väntas ett stort firande av Folkrepubliken Kinas 70-årsjubileum. Då är det inte läge att visa sig svag.

– Jag vill inte säga att en militär intervention är trolig, men att gå demonstranterna till mötes skulle kunna ses som ett svaghetstecken. Xi Jinping behöver hitta en medelväg, en snabb lösning som inte innebär att han tappar ansiktet.

Mycket står på spel

För demonstranterna på Hongkongs gator står friheter och rättigheter på spel. Den självständighet som staden och regionen åtnjuter är hotad, menar man. Men det är inte bara Hongkongs framtid som påverkas av det som händer just nu, utan också utvecklingen i hela Kina, säger Tim Rühlig.

– Kinas svar på protesterna kommer att säga en hel del om hur de kommer att agera även i framtiden. Omvärlden har länge haft förhoppningar på att landet ska utvecklas i en mer demokratisk riktning och därför är det nu viktigt att man visar vilket pris Kina kommer att få betala om man slår ned på protesterna i Hongkong.