Bolivia har satt in över 2 000 brandmän samt mindre flygplan och helikoptrar för att stoppa spridningen av bränderna längs landets gräns mot Brasilien och Paraguay. Härom veckan hyrde man även in ett vattenbombplan av typen Boeing 747 från ett amerikanskt företag. Den så kallade "supertankern", som tidigare bland annat använts mot de omfattande bränderna i Chile 2017, kan bära närmare 74 000 liter vatten i en laddning.

Trots insatserna har bränderna fördubblats i storlek sedan i torsdags. Minst en miljon hektar har drabbats, enligt officiella siffror.

Avbrutit valkampanj

Morales regering har tidigare insisterat på att man kan hantera släckningsarbetet med egna resurser. Men efter allt mer desperata larm från bybor och lokala myndigheter i provinsen Santa Cruz lovar regeringen nu att ta in extern hjälp, som bland annat erbjudits från Argentina, Paraguay, Peru, Chile och Spanien.

– Jag har instruerat försvarsdepartementet och utrikesdepartementet att se över hur de (länderna som erbjudit hjälp) kan vara behjälpliga med att släcka dessa bränder, sade Morales i helgen efter att ha besökt flera av de eldhärjade områdena.

Presidenten – som ställer upp för en kontroversiell fjärde mandatperiod i det kommande valet i höst – har avbrutit sin valkampanj för att fokusera på bränderna.

Kritiserat uttalande

Men hans politiska motståndare anklagar honom för att ha agerat alltför långsamt. Han får också kritik för att regeringens politik för ekonomisk utveckling på landsbygden uppmuntrat jordbrukare att bränna ner skogsområden för att utöka sina betes- och odlingsmarker – så kallad "chaqueo".

– Det är viktigt att ha kontroll över "el chaqueo" men jag vill också att man betänker att om de små familjerna, de små producenterna, inte använder sig av detta, av vad ska de då leva? sade presidenten under en presskonferens i förra veckan. Han betonade samtidigt allvaret i den förödelse bränderna orsakat.

I grannlandet Brasilien kritiseras Morales ideologiska motståndare, den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro, på liknande grunder för att genom sin retorik och politik ha berett väg för skogsavverkning genom bränder.

Närmare 80 000 bränder har registrerats runt om i Brasilien i år, det högsta antalet sedan 2013, enligt landets rymdforskningsinstitut. Efter flera dagars kritik från allmänheten och flera världsledare mot regeringens passivitet beslutade Bolsonaro, som tidigare bagatelliserat situationen, i fredags att sätta in militären i kampen mot bränderna.