En större brasa orsakade en mindre terrängbrand vid Harrbåda fyr i Karleby vid niotiden på lördag kväll. Vinden tog överraskande tag i brasan och elden spred sig i närheten av fyren. På området som består av gräs fanns det risk att branden skulle spridit sig till ett större område. Personerna på plats vid brasan fick elden släckt. Räddningsverket anlände till platsen för att säkerställa att branden var under kontroll. Inget släckningsarbete behövde vidtas.

Två mindre terrängbränder inträffade samma kväll i Larsmo och Jakobstad. I Larsmo orsakade raketer en liten brand vid Gertrudsströmmen. Likaså var det raketer som antände marken på Solkullavägen i Jakobstad.

En liten bastubyggnad började brinna i Kaustby vid halvniotiden på lördagskvällen. Två timmar innan hade man badat i bastun. Det var ägarna som upptäckte att det brann på taket. Orsaken till branden var överhettning där rökgången skar genom taket. Tre räddningsenheter på plats fick branden släckt. Inga personskador uppstod. Inga andra byggnader fanns i omedelbar närhet.

Det råder inte varning för brandfara men räddningsverket påminner om varsamhet i firandet och speciellt vid uppgörande av eld. Speciellt på stränder där gräset är torrt är risken för att öppen eld kan sprida sig, uppger jourhavande brandmästare. Venetsiadfirandet har ändå förlöpt rätt lugnt och räddningsverket har inte haft fler utryckningar tillsvidare uppger brandmästaren.