Giovanni Bartocci, som äger en italiensk restaurang i East Village, har blivit en del av Matteo Berrettinis team i US Open. För det är till den restaurangen som Berettini gått för att äta pasta under veckorna i New York.

– Han hejar alltid på italienarna och nu är jag den enda som är kvar, så han hejar på mig nu, säger 23-åriga Berettini.

Kvartsfinalsegern över fransmannen Gaël Monfils innebär att Berrettini är den första italienska herrspelaren på 42 år att nå semifinal i US Open. Den första var Corrado Barrazzutti.

Berrettini är den fjärde manliga italienska spelaren som når en grand slam-semifinal.

– Det här drömde jag om som barn. Och nu är jag här, säger 24-seedade Berrettini, som trots att han möter Rafael Nadal, som spelar sin 33:e grand slam-semifinal, vågar hoppas på final.

– Varför inte? Jag fortsätter att kämpa och jag fortsätter att drömma, säger Berrettini.

Det är bara fyra år sedan Berrettini spelade i Future-serien hemma i Italien. Han säger att det är med hårt arbete och passion för tennisen som han nått så här långt.

– Jag älskar den här sporten och försöker att njuta av varje träning även om det går dåligt.

Den hårtslående italienaren ställs som sagt mot tuffast tänkbara motstånd i fredagens semifinal – världstvåan Nadal.

Spanjoren gör sin åttonde semifinal i US Open och har vunnit turneringen tre gånger – 2010, 2013 och 2017. Nu är han på jakt efter en fjärde titel på Flushing Meadows, vilket skulle betyda hans 19:e i grand slam – bara en från schweizaren Roger Federer som har flest grand slam-titlar på herrsidan med 20.

Rafael Nadal är storfavorit i semifinalen mot Matteo Berrettini.

Nadal har bara tappat ett set på vägen till semifinal och trots krampkänning vann han sin kvartsfinal mot Diego Schwartzman, Argentina, med klara 6–4, 7–5, 6–2.

I fjol tvingades han ge upp i semifinalen på grund av en knäskada. Men i år mår han bra.

– Kroppen är i bra form tycker jag. Inga stora problem, säger 33-åringen.

– Jag njuter av att vara i grand slam-semifinal igen. I år har jag varit i semifinal i alla fyra grand slam och det är jag väldigt, väldigt glad för.

Herrarnas semifinaler i US Open

  • Rafael Nadal, Spanien – Matteo Berrettin, Italien
  • Daniil Medvedev, Ryssland – Grigor Dimitrov, Bulgarien
  • Den första semifinalen, inte klart vilken, startar klockan 23.00 finsk tid på fredagskvällen. Den andra spelas senare på natten.