I fjol höll MÖK filmmusikkonserten Cinema som drog fullt hus, detta år utlovas en mindre och intimare konsert. Kinojuhlat, som ordnas för andra gången, har Frankrike som tema. Vid eftermiddagskonserten i Karleby arbetarhus på söndag den 15 september bjuds det på ett mångsidigt urval av fransk kammarmusik med koppling till filmvärlden.   

Fransk stämning á la 1950-tal bjuds det på genom ”Sous le ciel de Paris” och ”Moulin Rouge” -filmernas signaturmelodier. På programmet star även musik från ”Paraplyerna i Cherbourg” från år 1964. Och naturligtvis blir det även smakprov från Amélie, som blev något av 2000-talets kultfilm.  

Claire de Lune är ett av  Claude Debussys (1862-1918) mest kända pianostycken, och har spelats i otaliga filmer, bland annat i Hollywood-filmen ”Ocean’s Eleven”. Från den prisbelönade franska filmen ”Un cœur en hiver” från år 1992 framförs kammarmusik av Maurice Ravel (1875-1937). 

Barockmusik bjuds det på ur filmen ”All världens morgnar”, som berättar om barockkompositörerna Monsieur de Sainte-Colombe och Marin Marais’ liv.

Konsertens medverkande

  • Musikerna som uppträder i olika konstellationer är följande; Reijo Tunkkari, violin, Lauri Pulakka, cello och viola da gamba, Oskari Hannula, kontrabas och viola da gamba samt Johanna Tilus, piano.
  • Konferencier från Kinojuhlats sida är Laura Airola, Lauri Pulakka berättar mera om valet av stycken.
  • Gästande solist är sångerskan Aino Venna.