Kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) öppnar på torsdag en högnivåkonferens om luftrumsplanering i Bryssel, meddelar Kommunikationsministeriet i ett pressmeddelande.

Konferensen arrangeras av Kommunikationsministeriet i Finland tillsammans med Europeiska kommissionen. Evenemanget är ett av huvudevenemangen för transportsektorn under Finlands tid som ordförandeland.

Överbelastning av flygtrafiken

Temat för konferensen är framtiden för det gemensamma europeiska luftrummet. Bakgrunden till konferensen är en överbelastning av flygtrafiken till följd av bristande kapacitet på flygtrafiktjänster, särskilt i Centraleuropa.

Hösten 2018 tillsatte kommissionen en expertgrupp som skulle utveckla åtgärder för att förbättra situationen. En rapport togs fram under våren. Under sommaren har intressegrupperna inom luftfarten – under ledning av kommissionen – berett en gemensam ståndpunkt om hur rekommendationerna ska framskrida.

Intressegrupperna överlämnar sitt offentliga uttalande till minister Marin och Henrik Hololei, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för transport, under konferensen.