Det omval som hålls i Israel är historiskt: aldrig tidigare har landet hållit två val under samma år. Efter förra valet, i april, misslyckades premiärminister Netanyahu med att bilda regering bland annat efter att förhandlingarna med det nationalistiska, sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu fallit samman. Partiet kräver att lagstiftningen ändras så att de ultraortodoxa judarna inte längre undantas från den annars obligatoriska värnplikten, vilket Netanyahu inte kunde lova.

Nu ser Yisrael Beitenu ut att kunna få ökat stöd, medan Netanyahu fått se sin position försvagas.

"Väldigt jämnt"

Premiärminister Netanyahu uppmanar på själva valdagen medborgarna att rösta och säger att han väntar sig ett jämnt lopp.

– Jag kan garantera er i dag på morgonen att det är väldigt jämnt, sade han när han lade sin röst i Jerusalem.

Den främste utmanaren Benny Gantz uppmanar landets väljare att rösta emot korruption och "extremism".

– Vi vill ha nytt hopp. Vi röstar i dag för förändring, säger han efter att ha röstat i Rosh Ha'ayin nära Tel Aviv.

– Vi kommer att lyckas skapa hopp. Vi kommer att lyckas skapa förändring, utan korruption och utan extremism.

Splittrade väljare

Mycket står på spel för den 69-årige Netanyahu, premiärminister sedan 2009, som också står inför ett eventuellt åtal gällande bland annat korruption. För att öka sina chanser hos den bosättarvänliga delen av väljarbasen har Netanyahu, i ett kontroversiellt uttalande ifrågasatt av omvärlden, lovat att införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken om han kommer till makten.

Inför valet har de israeliska väljarna varit splittrade. Den partioberoende israeliska tankesmedjan Israel democracy institute rapporterade att judiska israeler stödjer idén om en samlingsregering bestående av Likud, Blåvita alliansen och Yisrael Beitenu, något som den senares ledare Avigdor Leiberman har spekulerat i.

Israeliska araber, däremot, föredrar en mitten-vänsterregering ledd av Blåvita alliansen.

Vallokalerna håller öppet till klockan 22, finsk tid.