– Unga är ostoppbara, sade Greta Thunberg.

Generalsekreterare António Guterres hade utsett sig själv till "huvudlyssnare" och satt i mitten mellan Thunberg och tre andra unga aktivister i FN:s Trusteeship Council, vars ena vägg för dagen var belyst i grönt.

Den 16-åriga klimataktivisten Thunberg, som möttes av jubel när hon gjorde entré, höll ett mycket kort anförande vid mötets start.

– I går marscherade miljontals unga världen över och krävde (att världsledare) agerar för klimatet, sade hon och lade bestämt till att inget kan stoppa världens unga.

Men sedan överlät hon sin talartid till de andra unga aktivisterna eftersom hon själv ska framträda på det klimattoppmöte för världsledare som FN ordnar på måndag.

Med på tåget?

Hennes medtalare var Bruno Rodriguez från Argentina, Wanjuhi Njoronge från Kenya och Komal Karishma Kumar från Fiji. De rev ner spontana applåder när de talade om framtiden, det allvarliga läget i sina länder och vikten av att minska utsläppen. Guterres, betonade vikten av att lyssna på dem.

– Jag är entusiastisk över det ledarskap som den unga klimatrörelsen visar på, sade han när mikrofonen hamnade i hans händer.

FN:s generalsekreterare berättade att han var nedslagen över klimatarbetet när han började på posten för drygt två år sedan. Det var svårt att få med världsledare på tåget, men nu – tack vare ungdomsrörelsen – ser han början till en förändring.

– Situationen har ändras till medvind. Vi har "momentum", utropade han men betonade sedan det allvarliga läget.

– För första gången ser vi en riktig konflikt mellan naturen och människan. Det handlar inte enbart om glaciärer utan om människors lidande. Och det kommer att bli värre.

Våga se i ögonen?

I publiken satt statsminister Stefan Löfven (S) samt vice statsminister och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Löfven var full av allvar efteråt:

"Till er som tvekar kring klimatkrisen – vågar du se dina barn i ögon och säga att du chansar? Jag väljer att fokusera på hur vi avvärjer hotet och vilka möjligheter det också ger", sade han till TT i ett skriftligt uttalande.

Löfven, som hann hälsa på Greta Thunberg inne i salen, beskriver svenskan som "ett föredöme", inte minst för den ungdomsrörelse som skapats.

"På måndag startar klimattoppmötet och det till en fond av miljontals ungdomar som kräver att klimathotet avvärjs. Nu måste regeringarna gemensamt hitta konkreta åtgärder för att skapa en rättvis omställning och minska utsläppen", skriver han.

Avgörande budskap

Tanken är att ungdomstoppmötet ska sända ett meddelande till klimattoppmöte för världsledare. I slutet av dagen träffar de unga mötesdeltagarna ledare som Kenyas president Uhuru Kenyatta, FN:s människorättschef Michelle Bachelet, som tidigare var Chiles president, samt Mary Robinson – ordförande i organisationen The Elders och Irlands expresident.

17-åriga Nadia Nazar, aktiv i organisationen Zero Hour i Baltimore i USA och som TT mötte i FN, beskriver de ungas budskap som avgörande.

– Det är intressant att de äntligen för en konversation med oss.

Under ungdomstoppmötet fick även unga entreprenörer lägga fram klimatidéer om bland annat hur återvunnet plastmaterial kan användas vid 3D-utskrifter samt hur väder- och markdata bättre kan användas av småskaliga jordbruk – något som resulterade i för FN icke karaktäristiska visslingar och jubel.

Fakta: FN-mötena om klimatet

  • De närmaste dagarna hålls en rad klimatmöten i och omkring FN-skrapan i New York. Här är schemat:
  • Lördagen den 21 september: Ungdomstoppmöte i FN:s högkvarter. Aktivisten Greta Thunberg talade och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) deltog.
  • Söndagen den 22 september: Ett antal fördjupande möten om de nio "spår" som FN vill att världssamfundet anammar för att det globala Parisavtalet om klimatet ska kunna fenomföras. Mötena inleds redan på lördagen.
  • Måndagen den 23 september: Generalsekreterare António Guterres klimattoppmöte, där de nio spåren ska presenteras och världsledare avge klimatlöften.
  • Tisdagen den 24 september: Högnivåveckan i FN, då världens ledare håller anföranden i generalförsamlingen, inleds. Bland andra USA:s president Donald Trump, Brasiliens president Jair Bolsonaro, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Sydkoreas president Moon Jae-In, Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Frankrikes president Emmanuel Macron väntas tala den första dagen. (TT)
 

Naturbaserade lösningar för klimatet som unga hittat på samt tekniska idéer som fötts vid så kallade hackathons presenterades också. Senare på dagen ska elitidrottsmän och OS-medaljörer mana till gröna åtgärder och arbetsgrupper kring hur aktivister kan jobba med sociala medier hållas.


Bakgrund: Klimatförändringarna och Parisavtalet

  • FN:s klimatpanel har slagit fast att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människans utsläpp av så kallade växthusgaser.
  • 2015, vid ett toppmöte i Paris, slöts ett globalt klimatavtal för att stävja detta. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska. Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med miljardbelopp årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.
  • Sedan tillräckligt många länder ratificerat Parisavtalet trädde det i kraft den 4 november 2016. Året därpå, den 1 juni 2017, beslutade USA att dra sig ur. President Donald Trump hade då flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är "en bluff".
  • Det är välkänt att Kina står för de absolut sett största utsläppen av klimatpåverkande koldioxid, med USA på andra plats, EU på tredje, Indien på fjärde och Brasilien på femte plats.
  • Källa: FN, Ourworldindata.org med flera (TT)