Affärsmännen är verksamma i Florida och misstänkts nu för brott mot lagarna om finansiering av politiska kampanjer. Enligt tidningen The Wall Street Journal (WSJ) har de varit inblandade i försöken av Rudy Giuliani, Trumps advokat, att få Ukraina att utreda Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, för korruption.

Demokraterna i kongressen utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump sedan han under ett telefonsamtal i juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett om en utredning. Presidenten nekar till att ha gjort fel.

Rudy Giuliani har medgett att affärsmännen är hans klienter. Enligt WSJ har de två bidragit med stora summor till en kommitté som samlade in pengar till Trumps kampanj.

Den ene affärsmannen är enligt Reuters född i Ukraina och den andre i Vitryssland. När de greps på onsdagen planerade de att flyga till Österrike några timmar senare, enligt en källa.

Representanthuset skickade i förra månaden brev till affärsmännen där de ombads vittna och överlämna dokument som rör Giulianis agerande.