Delar av Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över, och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.

Räddningsinsatser pågår i flera delar av landet som drabbats av jordskred och översvämningar. I staden Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

En invånare i Nagano räddas från ett översvämmat hus.

Minst 124 personer har skadats i ovädret, som nådde Tokyoområdet på lördagen. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att evakuera, däribland boende vid Chikumafloden.

– I centrala Tokyo var det helt okej, men utanför och i flodområdena har det varit katastrof, säger Tokyobon Sophia Watanabe till TT på söndagsmorgonen, lokal tid.

Fraktfartyg sjönk

Ovädret drog in Tokyo på lördagskvällen, lokal tid. Watanabe följde utvecklingen via nyhetsrapportering och väderappar.

Hårda vindar ställde till med förödelse i Chiba i närheten av Toyo.

– Det var obehagligt, man kunde inte gå någonstans, det blåste verkligen rejält. Vi höll oss borta från fönstren, men vi hade tur, säger hon.

Ett Panamaregistrerat fraktfartyg uppges ha sjunkit sent på lördagskvällen i Tokyobukten där det hade legat för ankar. En person omkom, fyra personer räddades och medan sju personer fortfarande saknas, uppger kustbevakningen enligt nyhetsbyrån Kyodo.

På väg bort

Tåg- och flygtrafik stod till stor del stilla under lördagen, men trafiken har börjat återupptas igen på söndagen, även om hundratals flyg ställdes in även på söndagen, och att Tokyos tunnelbana inledningsvis hölls stängd på söndagsmorgonen.

– Regnmängder utan tidigare motstycke har setts i städer och byar där varningar har utfärdats, sade meteorologen Yasushi Kajiwara enligt AFP.

Enligt den japanska vädermyndigheten är den nu försvagade Hagibis på väg ut över Stilla havet.

Efterdyningarna tvingade dock arrangörerna av rugby-VM att ställa in ytterligare en match, mellan Namibia och Kanada.