Sannfinländarna fick 17,5 procent av rösterna i riksdagsvalet i våras, vilket innebär att partiet har utökat sitt väljarstöd med 3 procentenheter de senaste sex månaderna, uppger HS.

Samlingspartiet och SDP är nu jämnstarka och går bakåt med 0,3 procentenheter i jämförelse med HS senaste gallup, vilket innebär att de har ett väljarstöd på 17 procent. De gröna backar likaså med 0,3 procentenheter till 13,9 procent i jämförelse med HS senaste opinionsmätning. Om vi jämför valresultatet och HS siffror har De gröna gått framåt med 2,4 procentenheter sedan riksdagsvalet.

Trots valet av Katri Kulmuni till Centerns nya ordförande går partiet framåt med endast 0,3 procentenheter och uppnår ett väljarstöd på 12,2 procent. Vänsterförbundet håller ställningarna och har ett oförändrat väljarstöd på 8,2 procent medan SFP backar med 0,1 procentenheter till 4,3 procent. Kristdemokraterna skulle enligt opinionsmätningen få 3,3 procent av rösterna medan Liike Nyt landar på 1,3 procent.

Alla förskjutningar i väljarstödet ryms inom gallupundersökningens felmarginal, påminner HS. Sammanlagt 26 procent av dem som tillfrågades kunde inte uppge vilket parti de skulle rösta på.

Opinionsmätningen frågade också om väljarnas förtroende för regeringen. Statsminister Antti Rinnes regering övertygar 55,6 procent av väljarna. Motsvarande siffra i den senaste opinionsmätningen var 56 procent.

Gallupundersökningen gjordes av TNS Kantar som intervjuade sammanlagt 2 186 personer i september och oktober. Opinionsmätningens felmarginal är 2,1 procentenheter åt vardera hållet.