Heidi Nieminen, Post- och logistikunionen PAU:s ordförande, säger till Yle att det stod klart redan i höstas att det skulle bli en konflikt mellan Postens anställda och det statsägda bolaget.

Enligt Nieminen förberedde sig Posten för en konflikt redan länge innan den bröt ut genom att i större grad skriva kontrakt med bemanningsföretag.

– Vi kunde konstatera att arbetsgivaren verkade förbereda sig på en arbetskonflikt. Vi kan säga som så, att vi i det skedet visste att ett Posten skulle föreslå ett nytt kollektivavtal vi inte kan gå med på, säger Nieminen till Yle.

Posten förnekar

Enligt fackförbundet har Posten ingått 32 nya avtal med bemanningsföretag under året. Sedan augusti har sammanlagt 17 stycken avtal ingåtts.

Posten menar däremot att de nya avtalen inte har något med strejken att göra. Enligt Posten har de i stället att göra med att de ingått avtal med ny samarbetspartner i mitten av 2019.

Den nya samarbetspartnern är SOL Logistiikkapalvelut, som är ett serviceföretag som verkar på flera platser runtom i Finland.

Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) sade på onsdagen att ett statsägt bolag inte ska använda sig av inhyrd arbetskraft. I Postens svar till ministern skrev de att det är normalt att använda sig av inhyrd personal och försäkrade att de inte kommer överskrida mängden inhyrd personal.