Klartecknet öppnar för att Ursula von der Leyens nya EU-ledning kan tillträda redan från den 1 december.

Ungerns Olivér Várhelyi var den enda av de kvarstannade 27 EU-ländernas nominerade kommissionärer som ännu inte fått ja från det utskott i EU-parlamentet som hört honom inför tillträdet.

Förra veckans förhör i utrikesutskottet mynnade ut i ett rejält nja från liberaler, socialdemokrater, gröna och vänstern som krävde förtydliganden i en rad skriftliga frågor.

De svaren har nu granskats, sedan Várhelyi bland annat förklarat att han inte känner sig bunden till diverse uttalanden som gjorts av Ungerns premiärminister Viktor Orbán – som nominerat honom till jobbet.

"Jag kommer inte att vara något lands sändebud, utan representant för EU-kommissionen gentemot våra grannländer. Det vore en ära och ett stort ansvar att få utföra de här uppgifterna", skriver Várhelyi, som av tyska tillträdande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen fått i uppdrag att ansvara för utvidgnings- och grannskapsfrågor.

Uppenbarligen var det tillräckligt.

På måndagen sällade sig även liberala RE och socialdemokratiska S&D till de partigrupper som ger tummen upp.

"Vilken ära att få bli en del av Ursula von der Leyens lag! För ett starkare Europa tillsammans!" skriver Várhelyi efteråt på Twitter.

Därmed öppnas nu vägen för ett slutligt godkännande av hela den nya EU-kommissionen redan på onsdag i nästa vecka. I så fall kan sedan von der Leyen, Várhelyi och svenska Ylva Johansson och de andra tillträda sina nya uppdrag redan från den 1 december.

Várhelyi har varit Ungerns EU-ambassadör sedan 2015 och har under den tiden flitigt krockat med sina kollegor från övriga länder i diskussioner om allehanda politiska frågor, inte minst kring migration och den demokratiska och juridiska utvecklingen i hemlandet.

Till EU-parlamentet lovar han ändå att kämpa för rättigheterna för både oppositionspartier och massmedier.

"Att skydda yttrandefrihet och media är en avgörande utmaning. Politisk inblandning i media, ekonomiska påtryckningar och – värst av allt – våld och hot håller på att öka", skriver ungraren i sina svar till EU-parlamentet.