Finlands svenska Marthaförbund har beviljats bidrag från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) för att motverka ensamhet bland äldre och för att stärka frivilligarbete inom förbundet.

Bidraget ska nu gå till det treåriga projektet "Den gemensamma måltiden – matlust!" som kör i gång i januari. Projektet ska föra med sig två aspekter för åldringarna: de ska inte behöva sitta och äta ensamma och de ska få en chans att ta del av minnen och matupplevelser från en svunnen matkultur.

– Projektet ska väcka matminnen till liv och därmed öka aptiten och livsglädjen. I förlängningen ska den äldres känsla av isolering och ensamhet minska, säger Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson i ett pressmeddelande.

En annan del av projektet är att stärka frivilligarbete bland marthorna. Från förbundets håll konstateras att behovet av frivilligarbete ständigt ökar i samhället. I dag används endast en bråkdel av vad marthorna kunde erbjuda.

– Vi har utrett intresset för frivilligarbete inom våra marthaföreningar och i många av dem finns det ett behov av ett utpräglat volontärprogram. Viljan till frivilligarbete finns sålunda, men strukturer saknas, säger Jansson.